Balears 21/01/2016

El Govern delega en els centres la decisió d'impartir classes en llengua estrangera

Educació presenta l'esborrany de la normativa que substituirà el TIL

Jaume Vinyas
2 min
La presidenta, Francina Armengol, ha presentat l'esborrany del Decret de Llengües Estrangeres. / CAIB

PalmaEl Govern donarà autonomia als centres educatius perquè escullin si imparteixen o no assignatures en una llengua estrangera. L'única restricció serà respectar el Decret de mínims, que estableix que la presència del català a l'educació ha de ser com a mínim igual a la del castellà.

Aquesta és una de les novetats més destacades de l'esborrany del nou Decret de Llengües Estrangeres, la norma que substituirà el polèmic i ja derogat TIL. El text definitiu serà aprovat pel Consell de Govern una vegada rebi el vistiplau del Consell Escolar.

La presidenta Francina Armengol ha destacat que el Decret s'ha elaborat des de "el respecte i amb el consens de la classe educativa", una actitud que ha contraposat amb "la imposició" de l'anterior Govern.

La normativa pretén donar seguretat jurídica als centres i garantir una millor preparació per als estudiants, ha assenyalat el conseller d'Educació, Martí March.

El PP ja s'ha afanyat a criticar l'esperit del nou Decret. En un comunicat, la formació ha criticat que donant autonomia als centres, "es renta les mans en matèria lingüística" i "fomenta la desigualtat" entre els alumnes.

Implantació progressiva

La conselleria confia que el nou Decret entri en vigor el curs vinent però ha reiterat, avui, que pretén que la implantació sigui progressiva. Així, seran els centres els qui comuniquin a l'administració si incorporen alguna assignatura en llengua estrangera. El conseller March ha expressat la voluntat que, a la llarga, tots els centres de les Balears ofertin ensenyament en llengua estrangera però considera que aquest esperit de voluntarietat afavoreix que els centres puguin adaptar-se amb més comoditat i, per tant, garantir la qualitat de l'ensenyament.

Els docents que vulguin donar classe en llengua estrangera hauran d'acreditar un nivell B2 o superior en infantil i primària; en el cas de la secundària i la formació professional, caldrà tenir el C1. Els professors, no obstant això, disposaran de cinc anys per assolir el nivell requerit.

El domini de l'idioma no serà suficient i també s'exigirà una formació en metodologies d'aprenentatge en llengües estrangeres. En aquest sentit, la conselleria ha comunicat que posarà en marxa programes de formació.

En el cas d'un centre que, un cop finalitzat el curs, no assoleixi els objectius fixats, March ha assenyalat que "ens asseurem" a analitzar la situació però "sense imposar res".

stats