Balears 06/12/2013

Castro veu delictes en la campanya del PP de 2007

Destaca les factures pagades amb fons públics per a despeses electorals

A. A.
2 min
Castro veu delictes en la campanya del PP de 2007

Palma.El mateix dia que el jurat condemnava Matas, el jutge José Castro donava per conclosa la investigació de la peça del Palma Arena que es refereix al suposat finançament il·legal de la campanya electoral del Partit Popular per les eleccions autonòmiques i locals de 2007. Aquesta peça és la que durant unes setmanes va estar "extraviada" del jutjat fins que la Guàrdia Civil comunicà que la tenia.

Castro hi veu indicis de delicte electoral, falsedat documental i malversació de cabals públics, i considera que en poden ser responsables qui era el gerent del PP en aquell moment, Fernando Areal (cunyat de Jaume Matas), i Miguel Romero, propietari de Nimbus, l'agència de publicitat que va fer feina pel PP durant la campanya i que, presumptament, va aportar les factures falses que es carregaren a institucions públiques per cobrir despeses del PP.

Castro ha demanat a la Fiscalia i a l'Advocacia de la Comunitat Autònoma que formulin escrit d'acusació si ho consideren oportú. Aquesta peça arribarà aviat a judici si es concreten les acusacions.

El magistrat Castro diu en la interlocutòria dictada ahir que de la instrucció realitzada hi ha indicis que en la campanya electoral del PP de 2007 es poden haver ocultat més de 70.000 euros al control de les despeses electorals que fa la Sindicatura de Comptes.

La clau d'aquest cas és la documentació intervinguda en un escorcoll practicat a Nimbus, on es trobaren nombrosos documents relatius a la campanya electoral esmentada (que gestionava Nimbus) en els quals es feia menció a no facturar determinats conceptes; altres, fer-los a cost zero i, sobre altres, es deia que es pagarien "en B".

Segons destaca el jutge Castro en la interlocutòria, el propietari de Nimbus acceptà que havia cobrat del PP, en efectiu i sense lliurar factures, determinades partides per falques publicitàries de la campanya electoral, perquè no se superàs el límit que les subvencions imposaven a les despeses electorals. El desfasament es xifra en 71.958,44 €. Els empleats ho corroboraren.

Factures del míting del PP

En l'escorcoll -continua explicant Castro en la seva resolució-, es trobaren també factures relatives a la netetja i seguretat del míting del PP de 18 de maig de 2007 realitzat al Palma-Arena. Aquestes factures foren pagades per la Fundació Illesport, amb càrrec a fons públics. Es trobà, a més, un llistat de falques publicitàries amb propostes de falses feines (en el revers) per ser carregades a entitats públiques. De fet, el jutge demanà les factures de Nimbus a l'administració i es trobaren dues factures contra la vicepresidència del Govern pels conceptes que se suggerien en el llistat de falques publicitàries confiscades a Nimbus per 8.782 i 10.344 euros. Segons el jutge, són factures falses per cobrir serveis de Nimbus al PP durant la campanya electoral.

stats