Balears30/07/2013

Josep Juan Cardona va a la presó

L'Audiència fa cas a la petició de la Fiscalia d'ingrés immediat de l'exconseller d'Agricultura del PP, condemnat a 16 anys de presó per corrupció

Antònia Artigues

PalmaL'Audiència provincial ha decretat fa uns minuts la presó incondicional per a l'ex conseller Josep Juan Cardona, condemnat a 16 anys, la pena més alta imposada mai a un polític per delictes relacionats amb la corrupció a Balears.

Tal i com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció, Cardona haurà d'ingressar en presó i no podrà seguir en llibertat com altres condemnats a l'espera que la sentència contra ell esdevingui ferma. El polític eivissenc recorrerà al Tribunal Suprem la condemna, però tot i així l'Audiència provincial considera que ha d'ingressar a presó sense esperar el resultat de la revisió per l'alt tribunal, perquè existeix risc de fuga.

Cargando
No hay anuncios

A més d'aquesta elevada pena de presó, l'exconseller del PP balear ha d'afrontar una multa de 2,2 milions d'euros i queda inhabilitat per exercir càrrecs públics durant 48 anys. La condemna de 16 anys per corrupció és la més alta que s'ha dictat mai a l'Estat, segons l'agència Efe.

La Fiscalia temia que Cardona s'intentàs escapar, i per això havia demanat la presó provisional.

Cargando
No hay anuncios

La sentència del cas Scala o del cas "de les capses de Cola-Cao" -que una de les principales acusades, Antònia Ordinas, tenia enterrades a l'hort de casa seva (amb més de 200.000 euros a l'interior)- ha esquitxat directament el Partit Popular balear, condemnat a indemnitzar la Comunitat Autònoma amb 10.585 euros.

Vista per videoconferència

Cargando
No hay anuncios

Cardona, amb la càrrega d'una condemna de 16 anys de presó damunt l'espatla per delictes d'associació il·lícita, malversació de cabals i suborn, ha escoltat per vídeo conferència com la Fiscalia Anticorrupció en reclamava l'immediat ingrés a la presó per l'elevada condemna. S'ha acceptat que Cardona sigui present a la vista a través de videoconferència des d'Eivissa i ara ingressarà al centre penitenciari d'Eivissa.

I per què una condemna tan alta? El tribunal considera que Cardona, com a conseller, i els dos exalts càrrecs del Govern, Antònia Ordinas (gerent del CDEIB) i Kurt Joseph Viaene, director general, es posaren d'acord i, valent-se dels seus càrrecs "i guiats amb l'ànim d'obtenir benefici econòmic, idearen, planificaren, desenvoluparen i executaren una sèrie d'actuacions amb la finalitat d'apoderar-se d'ingents quantitats de diners procedents dels fons públics que tenien a disposició per raó dels seus càrrecs en la legislatura 2003-2007". I ho feren, segons el tribunal, creant una estructura en la qual Cardona era el director i el que nodria de fons el CDEIB, organisme a través del qual es cometien les irregularitats, "mitjançant el traspàs continu de fons públics". Ordinas i Viaene eren els braços executors.

Cargando
No hay anuncios

El tribunal arriba a dir que aquests tres acusats planificaven "les estratègies i procediments d'espoli que desenvoluparien". L'espoli, segons la suma de quantitats que fa la sentència, supera els 6 milions d'euros. Tots els doblers desviats s'han de tornar a la Comunitat. Per ara, s'ha recuperat més d'un milió que han tornat els penedits.

La "sistèmatica sostracció de fons públics" -diu la sentència- s'articulava mitjançant diverses línies d'actuació, com la creació d'empreses (amb homes de palla o testaferros) a les quals atorgaven contractes sense cap finalitat pública i que emetien nombroses factures que no responien a res. Així mateix, exigien (i les cobraven) comissions a particulars i empreses proveïdores de serveis al CDEIB. Igualment, obligaven el CDEIB a adquirir productes que s'utilitzaven en fires i esdeveniments d'àmbit estatal i internacional que s'organitzaven a través de les empreses que ells controlaven, encarint-ne el preu.

Cargando
No hay anuncios

Juntament amb altres persones (amb un paper menor en la causa, però també jutjades), organtizaven les fires i esdeveniments (molts pics en altres països, com la Xina i els Estats Units) per suposadamente promocionar la producció de les Illes (sabates, sobrassada...). Mitjançant aquestes persones, s emmascaraven sobrepreus o pagaments d'"allò inútil, innecessari o inexistent". Entre aquestes persones, hi havia la dona d'Ordinas, que actuava com a cantant d'òpera en aquestes presentacions o fires a l'estranger.

El judici ha fet seure en el banquet Cardona i 18 persones més. Totes, excepte l'exconseller, han admès la seva participació en els fets i, d'una manera o una altra, han situat Cardona al capdavant. Antònia Ordinas ha estat condemnada a 3,8 anys de presó i multa de 500.000 euros. A Viaene se li ha imposat una condemna de 5,5 anys de presó, i Felipe Ferré, un contractista i exregidor del PP (nebot de Jaume Matas) lligat a la trama, té una condemna de tres anys i dos mesos. Els tres accepten les penes i entraran a la presó durant els pròxims dies. De la resta d'acusats, dos han estat absolts i els altres, condemnats a penes menors.