Balears 30/07/2013

Josep Juan Cardona va a la presó

L'Audiència fa cas a la petició de la Fiscalia d'ingrés immediat de l'exconseller d'Agricultura del PP, condemnat a 16 anys de presó per corrupció

Antònia Artigues
3 min

PalmaL'Audiència provincial ha decretat fa uns minuts la presó incondicional per a l'ex conseller Josep Juan Cardona, condemnat a 16 anys, la pena més alta imposada mai a un polític per delictes relacionats amb la corrupció a Balears.

Tal i com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció, Cardona haurà d'ingressar en presó i no podrà seguir en llibertat com altres condemnats a l'espera que la sentència contra ell esdevingui ferma. El polític eivissenc recorrerà al Tribunal Suprem la condemna, però tot i així l'Audiència provincial considera que ha d'ingressar a presó sense esperar el resultat de la revisió per l'alt tribunal, perquè existeix risc de fuga.

A més d'aquesta elevada pena de presó, l'exconseller del PP balear ha d'afrontar una multa de 2,2 milions d'euros i queda inhabilitat per exercir càrrecs públics durant 48 anys. La condemna de 16 anys per corrupció és la més alta que s'ha dictat mai a l'Estat, segons l'agència Efe.

La Fiscalia temia que Cardona s'intentàs escapar, i per això havia demanat la presó provisional.

La sentència del cas Scala o del cas "de les capses de Cola-Cao" -que una de les principales acusades, Antònia Ordinas, tenia enterrades a l'hort de casa seva (amb més de 200.000 euros a l'interior)- ha esquitxat directament el Partit Popular balear, condemnat a indemnitzar la Comunitat Autònoma amb 10.585 euros.

Vista per videoconferència

Cardona, amb la càrrega d'una condemna de 16 anys de presó damunt l'espatla per delictes d'associació il·lícita, malversació de cabals i suborn, ha escoltat per vídeo conferència com la Fiscalia Anticorrupció en reclamava l'immediat ingrés a la presó per l'elevada condemna. S'ha acceptat que Cardona sigui present a la vista a través de videoconferència des d'Eivissa i ara ingressarà al centre penitenciari d'Eivissa.

I per què una condemna tan alta? El tribunal considera que Cardona, com a conseller, i els dos exalts càrrecs del Govern, Antònia Ordinas (gerent del CDEIB) i Kurt Joseph Viaene, director general, es posaren d'acord i, valent-se dels seus càrrecs "i guiats amb l'ànim d'obtenir benefici econòmic, idearen, planificaren, desenvoluparen i executaren una sèrie d'actuacions amb la finalitat d'apoderar-se d'ingents quantitats de diners procedents dels fons públics que tenien a disposició per raó dels seus càrrecs en la legislatura 2003-2007". I ho feren, segons el tribunal, creant una estructura en la qual Cardona era el director i el que nodria de fons el CDEIB, organisme a través del qual es cometien les irregularitats, "mitjançant el traspàs continu de fons públics". Ordinas i Viaene eren els braços executors.

El tribunal arriba a dir que aquests tres acusats planificaven "les estratègies i procediments d'espoli que desenvoluparien". L'espoli, segons la suma de quantitats que fa la sentència, supera els 6 milions d'euros. Tots els doblers desviats s'han de tornar a la Comunitat. Per ara, s'ha recuperat més d'un milió que han tornat els penedits.

La "sistèmatica sostracció de fons públics" -diu la sentència- s'articulava mitjançant diverses línies d'actuació, com la creació d'empreses (amb homes de palla o testaferros) a les quals atorgaven contractes sense cap finalitat pública i que emetien nombroses factures que no responien a res. Així mateix, exigien (i les cobraven) comissions a particulars i empreses proveïdores de serveis al CDEIB. Igualment, obligaven el CDEIB a adquirir productes que s'utilitzaven en fires i esdeveniments d'àmbit estatal i internacional que s'organitzaven a través de les empreses que ells controlaven, encarint-ne el preu.

Juntament amb altres persones (amb un paper menor en la causa, però també jutjades), organtizaven les fires i esdeveniments (molts pics en altres països, com la Xina i els Estats Units) per suposadamente promocionar la producció de les Illes (sabates, sobrassada...). Mitjançant aquestes persones, s emmascaraven sobrepreus o pagaments d'"allò inútil, innecessari o inexistent". Entre aquestes persones, hi havia la dona d'Ordinas, que actuava com a cantant d'òpera en aquestes presentacions o fires a l'estranger.

El judici ha fet seure en el banquet Cardona i 18 persones més. Totes, excepte l'exconseller, han admès la seva participació en els fets i, d'una manera o una altra, han situat Cardona al capdavant. Antònia Ordinas ha estat condemnada a 3,8 anys de presó i multa de 500.000 euros. A Viaene se li ha imposat una condemna de 5,5 anys de presó, i Felipe Ferré, un contractista i exregidor del PP (nebot de Jaume Matas) lligat a la trama, té una condemna de tres anys i dos mesos. Els tres accepten les penes i entraran a la presó durant els pròxims dies. De la resta d'acusats, dos han estat absolts i els altres, condemnats a penes menors.

stats