Balears 11/12/2014

Cap acord en la reunió de l'Obra Cultural Balear amb la Conselleria d'Educació

L'entitat considera que qualsevol col·laboració amb la Conselleria d'Educació és impossible "mentre no hi hagi una rectificació substancial de les polítiques aplicades fins ara contra la llengua, la cultura i l'ensenyament"

Ara Balears
2 min
Imatge de la reunió entre l'OCB i el Govern

PalmaL’Obra Cultural Balear s’ha reunit avui amb la consellera d'Educació i Cultura, Núria Riera, i amb el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Antoni Vera. La reunió ha estat tensa i no hi ha hagut cap acord, segons l'OCB, però per la Conselleria la trobada ha servit per "continuar analitzant diferents punts de vista i propostes de millora sobre el sistema educatiu de les Illes Balears".

A més, asseguren, Núria Riera ha traslladat al president de l'OCB, Jaume Mateu, "la seva voluntat de diàleg per avançar en tots aquells aspectes que es puguin millorar i el seu desig d'assolir consensos per augmentar la qualitat de l'educació a les Balears". A la reunió, hi han assistit també el director general de Cultura, Antoni Vera, i el secretari general, Bartomeu Alcover. Per part de l'OCB, hi han participat, a banda del president, la vicepresidenta, Marisa Cerdó, i el vocal Miquel Pasqual.

Per la seva banda, l'OCB considera la reunió totalment decebedora. L'entitat creu que qualsevol col·laboració amb la Conselleria és impossible "mentre no hi hagi una rectificació substancial de les polítiques aplicades fins ara contra la llengua, la cultura i l'ensenyament". Per això, l'OCB ha retret a l'equip de la Conselleria "el seu suport a actituds anticientífiques –en contra dels criteris de la UIB– i antiestatutàries, i la seva bel·ligerància constant, durant tota la legislatura, contra els drets lingüístics dels ciutadans de Balears". Segons l'organització, la política d'aquest govern en aquesta matèria és comparable a la del tardofranquisme.

Un regal per a la consellera

Els representants de l’OCB han donat a Riera un exemplar del llibre 'La revolta dels enllaçats', de Tomeu Martí. El llibre, editat per l'entitat, explica les mobilitzacions socials contra la política lingüística i educativa del Govern durant aquesta legislatura. L'entitat ha reiterat a la consellera la seva oposició a les polítiques en matèria lingüística, cultural i educativa impulsades per l'Executiu.

L'OCB considera que el període 2011-2015 haurà estat el més negre per a la llengua i la cultura de les Balears des de l’arribada de la democràcia. Per l'OCB és evident, i així ho ha fet saber a Riera, que el Govern Bauzá ha trencat tots els consensos socials als quals havien arribat les forces polítiques de Balears i que s'havien concretat en l'aprovació per unanimitat, el 1986, de la Llei de Normalització Lingüística i la posterior promulgació del Decret de Mínims a l'educació. Entenen que les mesures aprovades durant aquesta legislatura han estat un retrocés sense precedents en el dret dels ciutadans a viure en català i en la promoció de la cultura pròpia: el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca, l'eliminació de la llibertat de triar llengua a IB3, la sortida de l’Institut Ramon Llull, la modificació de la Llei de Funció Pública per eliminar el dret dels ciutadans a adreçar-se en català a l'Administració Pública o la promulgació del TIL per eliminar el dret dels pares a triar la llengua de l'educació dels seus fills han estat, segons l'OCB, "algunes de les mesures estrella de la legislatura, alguna de les quals afortunadament anul·lada pels tribunals".

stats