Balears 04/07/2017

Berenar de manera saludable millora el rendiment escolar

Més de 1.000 alumnes de Primària han participat en els tallers de promoció de la salut de l'Ajuntament de Palma

Anna Vidal
3 min
Martín i Comas, han fet balanç dels tallers de berenars saludables / ARA BALEARS

PalmaLa regidora de Salut i Consum de l'Ajuntament de Palma, Antònia Martín, i la directora general de l'àrea, Maria Antònia Comas, han fent balanç dels tallers Berenars Saludables als centres educatius de la ciutat durant el curs 2016-2017. Aquesta iniciativa, que es va posar en marxa el 2005, pretén conscienciar els infants de la importància de berenar de manera adequada.

“El berenar és la primera menjada del dia, és una de les més importants, i en depèn en gran mesura el rendiment dels infants a l'escola: si és un menjar adequat, equilibrat i complet, el rendiment és molt millor perquè tenen tot allò que necessiten per desenvolupar la seva tasca tant intel·lectual com física”, ha explicat Comas. Així, un berenar saludable ha d'incloure bàsicament tres tipus de productes: un làctic, una fruita i hidrats de carboni. “Els hidrats poden ser cereals, torrades, galetes, sempre intentant respectar que no hi hagi quantitats elevades de sucres o greixos”, ha puntualitzat Comas.

Els tallers realitzats per l'Ajuntament de Palma, a través de Palma Educa, es duen a terme als centres educatius, normalment als menjadors escolars, i consten de tres parts. En la primera part es fa un joc en petits grups en què els alumnes han de saber interactuar i arribar a acords per respondre preguntes; en la segona part, se'ls fa una explicació sobre hàbits d'higiene, bàsicament centrat en les mans i les dents, i finalment en la tercera part s'ofereix un berenar que consta de pa morè, oli d'oliva verge, formatge mallorquí, fruita i aigua. “És un berenar inclusiu, si tenim qualque infant amb alguna al·lèrgia o intolerància li adaptam el berenar; volem que tots els infants puguin participar en l'activitat des del principi fins al final”, assevera Comas.

Durant el curs 2016-2017 s'han realitzat 40 tallers a 1.112 alumnes de centres educatius de tots els districtes de la ciutat, que han tingut un cost de 9.080 euros. La directora general ha explicat que el nombre d'alumnes s'ha disminuït una mica respecte de l'any passat perquè han apostat per fer grups reduïts, ja que d'aquesta manera “assoleixen millor els coneixements i poden participar-hi més”.

Cada centre educatiu pot sol·licitar fins a quatre sessions i les reserves es fan a través del web de Palma Educa, a principis de setembre. Aquest taller té la col·laboració de Mercapalma, que aporta tota la fruita que es dona en aquesta activitat.

Promoció de la salut

Aquesta iniciativa s'emmarca dins l'estratègia de promoció de la salut poblacional de l'Ajuntament de Palma. La regidora de l'àrea, Antònia Martín, ha destacat la importància de fer iniciatives com aquestes, ja que tant mestres com infermers de pediatria han detectat mancances en els berenars dels infants que afecten el rendiment escolar. En aquest sentit, Martín ha explicat que la promoció de la salut no només té a veure amb la voluntat de les persones de manera individual sinó que també les administracions “hem de fer feina per ajudar les persones a adquirir el màxim nivell de salut que podrien assolir, lògicament aquelles persones que tenen una situació socioeconòmica més desafavorida tenen limitat l'accés a la salut”. "No només s'ha de voler, també s'ha de poder", ha conclòs.

Així mateix, Martín ha explicat que un dels reptes de la regidoria serà la posada en marxa de l'oficina Palma Salut amb l'objectiu de coordinar totes les activitats que es facin de promoció de la salut, no només les impulsades per Cort, i fer estudis per determinar quines són les necessitats de la població.

stats