Balears 06/04/2015

Bauzá sobre el trilingüisme: "Segurament ens hem equivocat en alguna cosa"

El president diu que el Govern anunciarà baixades d'impostos amb vista a la propera legislatura en una entrevista per a l'agència Efe

Efe / Ara Balears
3 min
El president Bauzá, en el missatge de cap d'any

PalmaJosé Ramón Bauzá defensa la seva gestió al capdavant del Govern, tot i que reconeix algunes errades i incapacitats en diferents àmbits en una entrevista per a l'agència Efe. En relació a la seva política educativa, marcada per la resposta a la imposició del Tractament Integrat de Llengües (TIL), Bauzá assumeix errors sense precisar: "Segurament ens devem haver equivocat en alguna cosa en l'aplicació del trilingüisme, perquè si no ja estaria plenament establert", encara que promet que la introducció de l'anglès en l'ensenyament en equilibri amb català i castellà "és irrenunciable".

Bauzá té confiança a continuar quatre anys més com a president del Govern, encara que sigui mitjançant pactes, i assegura que, un cop superada la "situació dramàtica" que va heretar, podrà accentuar el seu programa econòmic "reformista i liberal": "Anunciarem baixades d'impostos", diu Bauzá després d'assegurar que no va poder complir aquesta promesa a l'inici de la legislatura perquè perillava "l'estabilitat dels serveis essencials públics".

En l'entrevista amb Efe, el líder del PP balear afirma: "Ens podem plantejar augmentar els recursos en educació i sanitat ara, perquè tenim un creixement previst del 2%". Però quan ell va accedir al Consolat de Mar, diu, els serveis públics "eren insostenibles" i el seu Govern s'ha bolcat a "fer molt més amb molt menys", que és una premissa que haurà de regir la gestió de la Comunitat en el futur, indica.

Bauzá creu que amb una bona campanya electoral podrà contradir els sondejos que li auguren una pèrdua de la majoria absoluta. "Fa quatre anys en aquestes mateixes dates tampoc ens donaven la majoria absoluta" i finalment el PP va aconseguir 35 dels 59 diputats del Parlament, remarca.

El president sap que part dels seus votants de 2011 estan descontents, però defensa la seva gestió: "Hem hagut de prendre moltíssimes decisions molt complicades, molt difícils i tan impensables com imprescindibles".

"En la crisi, s'hi entra de cop, però se'n surt molt a poc a poc" i les mesures necessàries per a això han afectat persones de tot l'espectre electoral, explica. "Hem governat per a tots, perquè si no els nostres no estarien descontents", subratlla el candidat. Però creu que "s'estan veient els resultats" de la seva política, particularment en el descens continuat de l'atur interanual durant gairebé dos anys i mig i en la creació d'ocupació 23 mesos seguits.

PSIB i Podem

Bauzá espera que la ciutadania apreciï aquesta millora i torni a donar al PP majoria absoluta, però no descarta governar en minoria, "bé sigui en governs amb acords puntuals o bé sigui en governs amb coalició", però sempre amb el seu partit al capdavant, perquè és "l'únic que pot garantir l'estabilitat que necessita la societat".

Malgrat el rebuig del PSIB, insisteix a deixar oberta l'opció de pactar amb els socialistes, perquè "un acord entre les dues forces majoritàries seria positiu per continuar generant estabilitat a mitjan i llarg termini".

A Podem, que defineix com el "tren al qual pugen tots els descontents" sense saber "on van ni qui condueix", no el considera el seu rival, sinó el del PSIB. De Ciutadans diu que el seu discurs "sona bé", però que no té experiència de gestió.

Segons Bauzá, el major handicap amb què s'ha trobat a l'hora de redreçar els comptes públics ha estat un sistema de finançament autonòmic "pervers amb els ciutadans de les Illes Balears". Tot i que lamenta que ni tan sols s'hagi avançat en "un esborrany bàsic de reforma" amb el govern de Mariano Rajoy, considera una gran passa que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, admeti que el repartiment de fons entre regions és lesiu per a l'Arxipèlag i està persuadit que la millora de l'economia permetrà un canvi favorable per a les Illes "sense més dilació" la pròxima legislatura.

Habitatge i corrupció

En la mateixa línia, Bauzá entén que estan establertes les bases per continuar creant ocupació, amb 10.000 nous llocs de treball previstos per a aquest any, i rebutja les crítiques sobre la qualitat dels contractes que se signen. "No hi ha major precarietat que no tenir un lloc de feina", recalca.

El president del Govern es declara "defensor de la dació en pagament", però sosté que en el seu àmbit d'actuació ha fet tot el possible per atenuar l'impacte dels desnonaments.

Bauzá fa gala que "si hi ha algun partit que hagi lluitat i actuat contundentment contra la corrupció ha estat el PP de les Illes Balears", que va establir i manté l'exclusió d'imputats a les seves llistes. Afirma que aquestes mesures van en benefici de tota la classe política, perquè "la societat no identifica si la corrupció és d'un partit o d'un altre, sinó que fica tothom en el mateix sac".

El president del Govern, que no tem ser imputat per la querella contra ell sobre els concursos de farmàcia, es desvincula completament dels casos de corrupció de l'etapa de Jaume Matas, inclòs el presumpte finançament il·legal de la seu del partit. "L'actual PP no té res a veure amb el passat", emfatitza.

stats