Balears 02/09/2016

Augmenta el nombre de dones que exerceixen la prostitució en cases o pisos

Les entitats alerten de la invisibilització a què les condemna aquest fenomen

Carmen Buades
2 min
Representants de Creu Roja, Metges del Món i Casal Petit, amb el regidor Aligi Molina.

PalmaDues terceres parts de les persones que exerceixen la prostitució a Palma ho fan en clubs o en cases i pisos particulars. És precisament en aquest darrer espai on les entitats que treballen amb dones que es dediquen a la prostitució han detectat un increment entre el 2015 i l'any passat, i és també una dada que els preocupa: passar del carrer a una casa suposa allunyar-se de l'atenció psicològica i social que aquestes persones poden rebre.

Aquest divendres s'ha presentat a l'Ajuntament de Palma la memòria de la XADPEP (la Xarxa d'Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució), en la qual es posa en comú la informació recollida per la Creu Roja, Casal Petit i Metges del Món durant les seves intervencions a la ciutat. Respecte de l'any passat, s'ha detectat un desplaçament de les dones que exerceixen la prostitució des del carrer cap als pisos, però també un descens de les persones ateses. Això es deu, segons ha explicat el regidor d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina, que moltes dones es desplacen a altres llocs per exercir, altres estan tornant als seus països d'origen i, precisament, a aquest desplaçament cap als espais tancats. De fet, el 4% de les persones ateses viu al mateix club on exerceixen.

Pel que fa a les edats i a les nacionalitats, de les 1.748 dones que van ser ateses per alguna d'aquestes entitats el 2015, la meitat té entre 25 i 34 anys, i predominen aquelles que arriben des de l'Amèrica Llatina i d'Àfrica. La memòria destaca que són les africanes i les espanyoles les qui, per norma general, tenen com a lloc d'exercici el carrer, mentre que les que arriben de l'Europa comunitària ho fan als clubs, i les americanes, als pisos.

Els diferents espais d'exercici depenen també de l'edat de cada persona. Els percentatges més elevats de dones entre 18 i 34 anys es troben als clubs, mentre que a partir dels 45 el carrer és el lloc més habitual on exerceixen. Als pisos, en canvi, les proporcions estan més repartides, tot i que el percentatge més elevat (el 46%) correspon a la franja d'edat d'entre 45 i 54 anys.

Molina ha recordat que des de l'àrea d'Igualtat es treballa coordinadament per posar en marxa cursos de formació i d'idiomes a través de PalmaActiva que permetin "posar eines a l'abast d'aquestes dones per tal que puguin construir un projecte de vida alternatiu". Són mesures en les quals es vol aprofundir, segons ha dit el regidor, a partir de les demandes que s'han fet des de les entitats.

stats