TEMA DEL DIA
Balears 06/07/2015

El promotor dels 24 apartaments il·legals de Cala Llamp burla el termini del jutge que l'obligava a demolir-los

Marmacén Sol SL tenia fins al 4 de juliol per enderrocar els edificis voluntàriament i obliga l'Ajuntament a fer-ho

Mercè Pinya
2 min
Els apartaments que han de ser esbucats presentaven ahir aquest aspecte. Ni rastre de les màquines que els han de tombar. ARA BALEARS

PalmaEls 24 apartaments il·legals de Cala Llamp, al municipi d'Andratx, continuen drets ben igual com si no pesàs sobre el promotor que els edificà, amb la connivència del condemnat Eugenio Hidalgo, una condemna que li donava fins al 4 de juliol per esbucar-los. El Jutjat Contenciós Administratiu va donar a l'empresa promotora, Marmacén Sol SL, un termini que s'exhaurí aquest dissabte per enderrocar voluntàriament els edificis.

La part denunciant, el GOB, haurà d'acreditar ara aquesta inacció i comunicar-la a l'Ajuntament d'Andratx. Ara el Consistori governat per Jaume Porsell (PP) serà el que haurà d'executar la demolició de manera subsidiària d'una de les pilotades urbanístiques més sonades del cas Andratx.

La magistrada María Reyes Cabañas va acceptar aquest hivern la proposta de l'Ajuntament d'Andratx en resposta a les pretensions del GOB, denunciant de la causa, d'accelerar el procediment. “La finalització del termini voluntari per a la demolició serà dia 4 de juliol del 2015. La Sala considera que serà en aquesta data quan comprovarà l'execució de la demolició voluntària”, comunicà el Jutjat Contenciós Administratiu a les parts el mes de març.

Els fets s'iniciaren el 2005, quan l'Ajuntament d'Andratx, governat per Eugenio Hidalgo, va concedir una llicència per construir 24 habitatges, aparcaments i una piscina a la urbanització Costa d'Andratx de Cala Llamp. El GOB va recórrer aquella llicència i en el transcurs de les investigacions es va confirmar que els carrers estaven sense asfaltar i no hi havia cap subministrament. En definitiva, el sòl no era urbà.

L'havia considerat urbà qui aleshores era batle, Eugenio Hidalgo, que la Fiscalia Anticorrupció va sorprendre en diferents accions urbanístiques il·legals. En aquest cas, fins i tot es va acreditar que Hidalgo era part del negoci i que el seu soci, l'empresari Manuel Zapata, havia aconseguit la llicència en uns dies per fer 24 apartaments on no se'n podia construir cap ni un.

La justícia considerà que Hidalgo havia participat d'un delicte continuat de negociacions prohibides a funcionaris, un delicte continuat de prevaricació i prevaricació urbanística, un delicte continuat de suborn passiu i un delicte d'infidelitat en la custòdia de documents; mentre que el seu soci, l'empresari Zapata, va ser condemnat com a autor d'un delicte continuat de negociacions prohibides a funcionaris i un delicte de suborn.

Paral·lelament a les investigacions penals d'Anticorrupció, el GOB va lluitar per la restitució urbanística del terreny i va guanyar. La llicència va ser declarada nul·la en una sentència del maig del 2009, que posteriorment va confirmar el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears l'any 2011. Segons l'organització ecologista, deixava clara l'obligació per part de l'Ajuntament de restaurar l'ordre infringit i procedir a la demolició.

A l'octubre del 2012 el Consistori va ser requerit perquè informàs el jutjat sobre com pensava executar l'enderrocament, quins plans tenia i quin seria el procediment. L'Ajuntament va cridar l'empresa promotora de la il·legalitat, Marmacén Sol SL. El GOB ha acusat l'Ajuntament d'actuar amb "cinisme", perquè la llicència estava anul·lada per resolució judicial i, per tant, el seu requeriment a Marmacén, en opinió dels ecologistes, "només intentava dilatar el procés".

Acabat el termini voluntari, ara haurà de ser l'Ajuntament governat pels populars i El Pi els que hauran d'afrontar la demolició.

stats