ENTREVISTA
Balears 31/12/2017

Amadeu Corbera: “A l’esquerra d’aquest país, li manquen imaginació i projecte”

President del GOB

i
Rafel Gallego
4 min
Amadeu Corbera: “A l’esquerra d’aquest país, li manquen imaginació i projecte”

PalmaMusicòleg que estudia i mira de posar en valor la figura de Baltasar Samper, professor del Conservatori; activista i actiu, molt, a les xarxes socials i en aquells àmbits on s’entaulen les lluites que cerquen transformar el nostre entorn, sempre des d’una perspectiva de país... un país que (per ara) no té Estat. Militant independentista i soci de l’Obra Cultural Balear, Amadeu Corbera (Mallorca, 1985) és des de la setmana passada el nou president del GOB, en substitució de Jaume Canals.

Què us ha duit a fer aquesta passa?

Ha estat una evolució lògica. Milit al GOB des que tenc ús de raó. La meva mare, històrica de l’entitat, me’n va fer soci ja de petit. He estat a diferents juntes directives i ara, per ventura, amb el pas al costat que ha fet Jaume (Canals), havia arribat l’hora d’assumir aquesta responsabilitat. El GOB és una escola d’activisme, aquí he après a militar, i tal vegada aquesta sigui la manera de tornar a l’associació part del que ells han fet per mi.

La presidència del GOB ha estat fins ara gairebé simbòlica, però el vostre perfil és molt marcat. Us mantindreu a un segon nivell, més aviat representatiu?

Ja ho veurem. Continuam tenint una portaveu, que és Margalida Ramis...

I que té una imatge i un discurs molt potent...

I que és una fora de sèrie i lidera l’equip de treballadors de l’entitat. Per tant, ella continuarà sent la persona de referència. Ja veurem quin va sent el meu paper, però de moment el que he de fer és estirar del carro de la junta.

Hi insistesc: el vostre perfil té una càrrega política important. Això pot ser positiu per una banda i un risc per una altra.

Jo mai no m’havia plantejat quin era el meu perfil, però aquests dies m’hi heu fet pensar. Si la meva figura ha de servir per augmentar l’impacte social del GOB, benvingut sigui.

El GOB hauria de fer més política?

El GOB ha de marcar les polítiques públiques. Hem de pitjar per dur a terme el canvi de model econòmic i territorial que no s’està fent.

I per què no es fa, ara que governen els partits que propugnen aquest canvi de model? Per incapacitat? Per covardia? Perquè en realitat no tenen marge?

Per diverses raons. Segurament un poc de tot això que dius. Per posar-ne un parell d’exemples, s’aprova el Parc Natural del Trenc, però s’hi manté un aparcament amb centenars de places... no s’entén. D’altra banda, s’aprova l’ecotaxa, la qual cosa és positiva, però alò que es recapta no s’inverteix en medi ambient... Fins ara hem confiat massa en les polítiques institucionals.

I què s’ha de fer, idò?

Mobilitzar-nos per pressionar aquestes institucions, no esperar que ho facin per elles mateixes, perquè no ho faran. L’actual Pacte de Progrés és més covard que el primer, que recordem que depenia d’Unió Mallorquina. Medi Ambient en dona una de freda i una de calenta... Necessitam més múscul associatiu, més carrer. ‘Indignar-se no basta’ va ser el lema de MÉS en la darrera campanya electoral. Ara formen part del Govern i mira...

I mira què? Que aproven una Llei d’urbanisme que no us agrada? No acceptau les explicacions que dona l’esquerra, en el sentit que no regularitzar les il·legalitats de Platja d’en Bossa, per exemple, suposava pagar centenars de milions en concepte d’indemnitzacions?

No, no ho accept, entre altres raons perquè està demostrat que aquestes indemnitzacions al final solen ser a la baixa, que són causes que s’acaben guanyant en els tribunals. És el problema de l’esquerra d’aquest país, que li manquen imaginació i projecte per canviar les coses.

I marge competencial...

Marge, n’hi ha. Els plans territorials, per exemple. El de Mallorca està aturat, el Consell no arrenca; per cert, una institució que sí que té les competències de carreteres. El Pacte ha fet des de l’inici d’aquest mandat més quilòmetres d’autopistes que en els quatre anys de Maria Salom (PP).

El projecte d’ampliació Llucmajor-Campos s’ha reduït...

Sí, dos metres? Tots sabem que aquesta autopista, o com li vulguin dir, acabarà arribant a Manacor, tal com volia Jaume Matas, per cert. Al final , governi qui governi, pel que fa al model econòmic i territorial és el mateix, l’única diferència és la velocitat de com s’executa aquest model.

Han acusat el GOB de fomentar la turismofòbia...

Això que en diuen ‘turismofòbia’ només consisteix a lluitar contra l’alienació dels espais que genera el turisme de masses. No hem estat mai en contra del turisme.

Al final de la legislatura d’aquell primer Pacte de Progrés que qualificau de valent mediambientalment, el GOB va aixecar un muret de ciment davant el Consolat, en senyal de protesta. Ho tornareu a fer, si cal?

[Riu] S’ha magnificat, aquella acció. No n’hi va haver per a tant. T’assegur que el Pacte no va perdre les eleccions per allò. No sé si es tornarà a fer... [Pensa] Per ventura hi ha d’haver més comunicació amb el Govern actual; fins ara aquesta comunicació ha fallat.

stats