Balears 25/01/2017

Ajuntaments i entitats socials donen l'esquena al Govern pel repartiment de l'ecotaxa

El vicepresident, Biel Barceló, justifica que la prioritat és invertir els doblers en la preservació del territori

Martí Gelabert
3 min
El vicepresident del Govern, Biel Barceló, i la consellera d'Hisenda i Administracions públiques, Catalina Cladera, després del ple d'aquest dimecres

PalmaAprovats tots els projectes que el consell executiu de la Comissió de l'impuls del turisme sostenible acordà en la proposta d'inversions; és a dir, allà on es destinaran els doblers recaptats per l'ecotaxa. Totes les iniciatives han estat presentades pel Govern i els consells insulars. El ple de la comissió, reunit aquest dimecres, ha donat llum verda a aquestes propostes amb els vots en contra del GOB, ARCA, Amics de la terra i CAEB i l'abstenció de la FELIB, l'Ajuntament de Palma i Pimem. Qui hi ha votat a favor ha estat el mateix Govern, els consells insulars, el Consell agrari i els sindicats UGT i CCOO.

El vicepresident del Govern, Biel Barceló, ha volgut celebrar que, a partir d'ara, es puguin posar en marxa les iniciatives. Podran veure llum gràcies als 30 milions d'euros recaptats per l'ecotaxa un cop s'aprovin en el consell de govern. "Després de 15 mesos hem estat capaços d'aprovar una llei i de ja tenir projectes concrets. La prioritat era i és mediambiental, de preservació del territori", ha recordat Barceló.

El GOB denuncia no haver pogut decidir en quins projectes s'invertirà l'ecotaxa

El vicepresident del Govern, Biel Barceló

En aquest sentit, un 80% dels doblers aniran destinats a projectes mediambientals. Algun, també, amb el vessant de recuperació del patrimoni. D'aquests, un 49% serà per a la millora del cicle de l'aigua. "Vista la situació de sequera de l'any passat, la d'inundacions d'enguany, i vista la problemàtica de mancança d'inversió i manteniment d'infraestructures", com ha exposat Barceló, s'ha decidit apostar significativament en aquesta direcció. "Hem passat quatre anys de sequera d'inversions", ha criticat Barceló. Amb projectes com adequació de torrents, millora de la distribució i de la xarxa de depuració o la captació de fuites, entre d'altres, a tot el territori, es pretén "corregir la situació heretada", ha continuat el vicepresident. 2,5 milions d'euros es destinaran al sector agrari concretament.

El 20% restant anirà destinat, sobretot, a la rehabilitació del patrimoni cultural i natural, la innovació i recerca i la millora de la formació. Per aquest darrer fet, es crearà la nova escola nàutica a Palma. "Beneficiarà totes les Illes com un sector estratègic que reclama molts treballadors de fora", ha especificat Barceló. També ha recordat que una part es destinarà a la creació de producte turístic amb vista a l'hivern.

Els ajuntaments demanen part de la inversió

Per part seva, la consellera d'Hisenda i Administracions públiques, Catalina Cladera, s'ha volgut sumar també a la celebració de la posada en marxa de l'impost. "És una eina valuosa -ha reiterat- per finançar projectes que tanta falta fan". En aquesta direcció, ha recordat que ara s'han adjudicat 30 milions, però que per al 2017 n'hi ha 60. A més del que s'ha destinat, cal recordar que el 2016 es van recaptar 34 milions, per la qual cosa l'excedent es podrà incloure a properes convocatòries.

Pel que fa a la situació amb els ajuntaments, que han criticat les criteris de distribució de projectes, ja que no veuran ni un euro, Cladera ha demanat "tranquil·litat i serenitat". Els consistoris podran decidir si mantenir els projectes o no en la propera convocatòria. Aquest dimecres, en hores prèvies a la reunió, la portaveu de la junta de govern de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, ha insistit que la posició de Cort és reclamar un percentatge fix del que recapti la ciutat. Es tractaria d'entorn d'un 50% de la despesa turística a Palma.

La consellera Cladera, en declaracions als mitjans

Cladera, però, ha assegurat que no s'ha plantejat cap opció en aquesta direcció. Això sí, ha dit que amb vista al proper pla anual de turisme sostenible els consistoris hi participaran. "Tal vegada s'ha de plantejar la manera de redistribuir als ajuntaments. S'obre un camí de feina", ha reconegut.

Barceló també s'ha expressat en aquesta línia i ha recordat que s'han recollit més de 200 projectes per un valor de 200 milions d'euros, tot i que només se'n podien destinar 30. Ara, "les peticions quadruplicaran, continuarà havent-hi projectes molt interessants que en quedaran fora", ha sentenciat.

stats