Balears 26/02/2014

MÉS duu una proposició al Parlament contra la gran botiga de l'aeroport de Palma

És el comerç de pas obligat més gran de tot l'Estat i segons els econacionalistes "ofereix al món una imatge escurabutxaques de Palma"

Enric Borràs
2 min

PalmaMÉS duu aquest dijous al Parlament una proposició no de llei contra la gran botiga de pas obligat que World Duty Free Group (abans anomenat Aldeasa) va inaugurar a l'aeroport de Palma el 19 de juliol. Segons l'empresa que en va guanyar l'adjudicació, és la botiga -o 'duty free'- de pas obligat més gran que s'ha fet en cap aeroport de l'Estat, té 2.659 metres quadrats, hi treballen 110 persones i s'hi han invertit 5,6 milions d'euros.

La proposició, amb el títol "Contra la privatització de l'espai públic de l'aeroport de Palma", considera que la botiga, per on han de passar tots els passatgers "suposa una privatització de l’espai públic, a més d’una invasió de la intimitat dels passatgers", que acaben "abordats" pels venedors. Tot plegat, segons el diputat David Abril "ofereix al món una imatge escurabutxaques de Palma, Mallorca i les Illes Balears, del tot innecessària quan parlam de l’aeroport més rendible de tota la xarxa d’aeroport d’AENA, que per altra banda es financia també amb els nostres imposts".

El president no executiu de World Duty Free Group és l'exministre de Foment en l'època d'Aznar Rafael Arias-Salgado, que també és president de Carefour a Espanya. Salgado va ser nomenat per al càrrec a World Duty Free Group el 12 de juliol de 2012. Encara no cinc mesos més tard, el 10 de desembre, l'empresa va aconseguir l'adjudicació d'espais comercials en vint aeroports de l'Estat -incloent-hi els de Palma, Barcelona i Madrid- arran d'una subhasta d'AENA. La filial canària del grup va aconseguir sis adjudicacions més.

A l'acte d'inauguració del 'duty free' de Palma, a banda d'Arias-Salgado, hi varen assistir el president, José Ramón Bauzá; el batle de Palma, Mateu Isern; i la delegada del govern espanyol a les Balears, Teresa Palmer.

Els econacionalistes demanen que el Parlament insti el Ministeri de Foment i AENA a "revisar les condicions d’adjudicació dels contractes de les botigues de l’Aeroport de Palma" i la distribució dels espais de Can Sant Joan, "tot afavorint espais públics amables, com ara espais d'esbarjo infantil o àrees de lectura".

stats