COMISSIÓ D’INVESTIGACIÓ SOBRE LES AUTOPISTES D’EIVISSA

Xou tot just començar

L’exconsellera Mabel Cabrer s’encara amb el diputat de Podem Aitor Morrás

Poques revelacions i acusacions creuades de voler organitzar un xou. Així va començar, aquest divendres, la comissió d’investigació sobre el sobrecost de les autopistes d’Eivissa. L’exconsellera d’Obres Públiques Mabel Cabrer va ser la primera a comparèixer i va començar disparant amb bala. “No he estat mai imputada, tot i que s’han gastat sis milions d’euros públics en auditar-me”, va recordar durant la primera sessió de preguntes a càrrec del seu company de partit Miguel Jerez. Cabrer va atacar el seu successor, el socialista Jaume Carbonero, a qui va acusar d’haver amagat informes públics de l’Advocacia que avalaven la seva gestió. A més, va recordar que la Fiscalia Anticorrupció ha arxivat dues investigacions sobre aquest fet i que l’ Audiència Nacional i el Tribunal Superior de Justícia (TSJIB) van exculpar-la de qualsevol responsabilitat. En canvi, va afegir, les úniques sentències relacionades amb les polèmiques autopistes tenen a veure amb la gestió que va fer Carbonero dels contractes amb la concessionària, que haurien suposat un sobrecost de 100 milions d’euros per a la Comunitat.

A crits amb Morrás

El segon torn de preguntes va obrir la caixa dels trons. El diputat de Podem Aitor Morrás va començar l’interrogatori demanant a Cabrer si tenia por que se li pogués arribar a aplicar el Codi Penal a partir de les seves declaracions; “es considera una bona gestora?”, fou la segona; Cabrer va explotar, definitivament, a la tercera: “Quina consideració té de vostè mateixa?”. L’exconsellera va protestar pel que considerava preguntes impertinents. Morrás va continuar en la mateixa línia, enfurismant l’exconsellera, que va amenaçar d’abandonar la comissió. Els diputats del PP Antoni Camps i Marga Prohens protestaven iradament pel to de Morrás, que continuava impassible, tot i que el seu company de partit Salva Aguilera li demanava, amb gestos, que frenàs. Finalment, els populars van explotar quan Morrás va afirmar que “evidentment que fem política”, quan Cabrer, alterada, havia assegurat que no pensava participar en un procés polític. Enmig d’un guirgall enorme, el president de la comissió, Vicenç Thomàs, demanava a Cabrer que tingués “respecte a l’entitat” mentre Prohens li espetava un “no t’adones de res” a Morrás que va ressonar per tota la sala. Finalment, Thomàs va demanar serenitat a tots els assistents. “Estam fent un espectacle”, va afirmar.

La calma va tornar, relativament, en el torn dels diputats de MÉS, David Abril i Nel Martí.

La tensió va tornar a la sala durant el torn del diputat del PSIB Enric Casanova. “No puc contestar preguntes esbiaixades perquè corr el risc de cometre un delicte de fals testimoni”, va dir davant la insistència del socialista en demanar-li respostes concises. Finalment, Morrás va tornar a incendiar la sessió quan va insistir a demanar sobre qui va donar l’ordre política de donar el sus al projecte. “Si així queda content, vaig ser jo”, va respondre Cabrer, irritada. “Què en pensa del fet d’haver format part d’un Govern corrupte?” va ser la darrera pregunta. “Jo no he format part de cap govern corrupte”, va dir Cabrer. “El meu president ha estat condemnat per corrupció i alguns companys també; però de la meva Conselleria, no”, va afegir.

Valoracions dispars

Morrás va defensar el to del seu interrogatori assegurant que “les carreteres d’Eivissa són l’atemptat més gran contra l’illa fins ara”.

Per la seva banda, Abril lamentà que “Cabrer és qui dirigeix l’estratègia del PP, amb una clara actitud de boicot”. En un comunicat, la formació va considerar “greu” que Cabrer reconegués no haver-se llegit els plecs de l’adjudicació, “perquè ja estaven prou fiscalitzats”. “És una manera de no voler assumir la magnitud de la seva responsabilitat política i de les seves decisions, que pagarem, per molts anys, en aquesta comunitat”, conclou la formació. Des del PSIB, Casanova va criticar l’actitud “poc respectuosa i bel·ligerant” mantinguda per Cabrer.

El PP, en canvi, anuncià que es replantejarà la seva presència a la comissió si el seu to continua sent del mateix nivell que “el més barat dels reality shows ”. El diputat Miquel Jerez afirmà que “ha quedat clar que la comissió no és més que un “consell de guerra des del Consolat de Mar”. Divendres vinent compareixerà l’expresident Jaume Matas.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF