La UIB reclama silenci i lleialtat pel 'cas Minerval'

L'equip de direcció convoca els degans de les facultats de ciències per negar les informacions que s'estan publicant sobre la presumpta estafa

La revelació de les presumptes activitats irregulars dels catedràtics Pablo Escribá i Xavier Busquets ha disparat els nirvis entre l'equip de direcció de la UIB. Segons ha pogut saber l' ARA Balears, aquest dilluns, el rectorat ha convocat els degans de les facultats de ciències i els caps de departament per exigir-los un tancament de files. En aquest sentit, han reclamat que no es parli amb els mitjans de comunicació i s'han titllat de falses moltes de les informacions publicades a la premsa, entre les quals hi ha algunes de les publicades per aquest diari, respecte al ' cas Minerval'. L'equip de direcció de la UIB ha afirmat que aquestes informacions tindrien com a objectiu desprestigiar l'actual equip directiu i impedir, així, la reelecció del rector, Llorenç Huguet, en les eleccions que s'haurien de realitzar durant el mes de maig.

Prèviament, el vicerector d'Investigació, Jaume Carot, ha enviat un correu a diversos investigadors en què critica el paper dels mitjans des de l'esclat de l'escàndol. Carot creu, en el text, que la premsa està criminalitzant en bloc el personal universitari (“sembla que tots siguem corruptes, estafadors i falsificadors de dades”) i ha demanat idees sobre qualque “iniciativa o actuació reivindicativa” que pugui contrarestar el que considera una campanya “perversa”.

Comunicat intern

El Consell de Direcció ha enviat, a més, un comunicat intern en què afirma que “per respecte a la presumpció d'innocència dels implicats i l'obligació de no interferir en la investigació judicial” es va optar per no donar la informació que es coneixia a la comunitat universitària. El text recorda, en línies generals, la informació que va donar la universitat en la roda de premsa d'urgència convocada el mateix dia que es va conèixer la detenció d'Escribá i Busquets. El text, però, obvia una part de la informació que Carot va oferir aquell dia, com els “rumors” que el rectorat coneixia des del 2011 o la primera declaració d'un suposat testimoni, el 2015, que es va acabar retractant en el darrer moment.

Finalment, el comunicat destaca que “cap òrgan de govern de la UIB té competències ni capacitat per jutjar fets presumptament delictius”, si bé no diu res sobre la competència o la capacitat per investigar fets dels quals s'havien sentit rumors des de feia cinc anys.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF