La UIB va permetre una visita de la reina Sofia al laboratori investigat, tot i els “rumors”

La mare de Felip VI es va interessar per la investigació sobre l'Alzheimer que hauria pogut propiciar un segon medicament fals, segons la policia

El rector de la UIB, Llorenç Huguet, va acompanyar l'agost del 2014 la reina emèrita Sofia en una visita privada al Laboratori de Biomedicina Molecular i Cel·lular de la UIB. La mare de Felip VI s'havia interessat per les investigacions dels doctors Pablo Escribá i Xavier Busquets, acusats aquests dimecres per la Policia Nacional d'haver estafat malalts terminals de càncer amb un suposat medicament no autoritzat.

Segons va explicar la UIB en una nota, el mes anterior la revista científica B'iochimica te Biophysica Acta - Biomembranes' s'havia fet ressò de les investigacions del grup d'investigació en Biomedicina Molecular i Cel·lular, del qual formen part Escribá i Busquets, en el camp de l'estudi de les membranes lipídiques. La clau d'aquestes investigacions era una molècula, anomenada HDHA (àcid hidroxidocosahexaenoic), amb la qual es pretenia posar fi a les alteracions neurològiques degeneratives pròpies de l'Alzheimer. La Policia Nacional va assegurar, dimarts, que els arrestats estaven intentant comercialitzar un altre fals medicament vinculat en aquesta ocasió a la cura, justament, de l'Alzheimer.

L'equip d'Escribá i Busquets, novament, havia 'ideat' una molècula amb finalitats que propiciaven titulars grandiloqüents, com la cura del càncer a través del Minerval, la primera molècula que van idear i que, actualment, s'investiga per haver estat comercialitzada sense autorització de l'Agència Estatal del Medicament. Tot i que la UIB sentia “rumors” sobre les presumptes irregularitats dels dos catedràtics des de feia tres anys, tal com va admetre dimarts el vicerector d'Investigació i Postgrau, Jaume Carot, en cap moment es van posar en dubte els mètodes d'Escribá, qui, durant la visita reial, va acabar impartint una lliçó magistral davant Sofia i Huguet.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF