EDUCACIÓ
Balears 24/08/2013

El TIL arriba a la Defensora del Poble

La FAPA denuncia que el Govern vulnera la llei en prescindir dels consells escolars

A. A.
2 min

Palma.La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Mallorca (FAPA) ha demanat l'empara de la Defensora del Poble perquè considera que l'actuació del Govern balear en relació al TIL (Tractament Integrat de Llengües) i la seva aplicació en l'aprovació dels projectes lingüístics dels centres està deixant les famílies en una situació d'indefensió, perquè vulnera les competències dels consells escolars i, en conseqüència, el dret de participació de les famílies i tota la comunitat educativa.

La FAPA explica a la Defensora del Poble, Soledad Becerril, que l'entitat agrupa 180 associacions de pares i mares que representen milers de persones "de conviccions diverses" perquè consti l'elevada respresentativitat que ostenta. Segons la FAPA, les actuacions del Govern són nul·les i causen un greu perjudici a la ciutadania.

Els representants dels pares i mares deixen clar a la Defensora del Poble que el problema va més enllà de la qüestió lingüística -tot i la reducció d'hores en català que suposa- i diuen que el Govern vulnera la llei per la manera amb què imposa els seus criteris. "La llei s'ha de complir i l'aprovació del projecte educatiu de cada centre, en el qual està inclòs el projecte lingüístic, és competència dels consells escolars, segons la LOE. Si això es vulnera, a partir d'ara la Conselleria podria actuar impunement sense comptar amb la comunitat educativa", diu la FAPA.

L'elevació de l'escrit a la Defensora del Poble és tan sols una primera passa en l'escalada d'accions que la FAPA pretén posar en marxa. De fet, avança la possibilitat de plantejar un recurs contenciós administratiu per vulneració dels drets fonamentals o fins i tot una denúncia per prevaricació, basant-se que el Govern balear incompleix la llei coneixent-la perfectament per imposar-se als centres.

Soledad Becerril rebrà no només un seguit d' arguments jurídics, sinó també un relat dels fets que en els darrers mesos s'han viscut en el món educatiu balear i la preocupant situació d'un inici de curs amb moltes coses enlaire i cap problema resolt, alguns de tan pràctics com què passarà amb els llibres de text que es triaren segons els projectes dels centres en un idioma i als quals ara s'imposen canvis.

Habilitacions i presses

Becerril sabrà que el Consell Consultiu ja va advertir que concedir "habilitacions" a docents que no tinguessin el nivell d'anglès no era convenient per als alumnes i que en una reunió un director general va assegurar que "si els nins aprenen spanglish no passa res".

També mesurarà les "presses" del Govern en l'apliació del TIL, a corre-cuita ja per al proper curs, prenent la decisió del calendari després que els pares i mares tinguessin triat el centre dels fills d'acord amb un projecte educatiu i que ara queda en paper banyat. I sabrà que l'opció de l'article 20 a la qual s'acolliren molts centres perquè permetia minimitzar el canvis en els projectes lingüístics (tot i respectar l'increment d'hores en anglès i mantenint la proporció de català) va revifar el foc i endurí més la posició del Govern, que ha acabat resolent que els projectes TIL rectificats per Inspecció Educativa (i que rebaixen les hores en català) i no aprovats pel consell escolar "seran d'aplicació"; sense oblidar la destitució intimidatòria de tres directors.

stats