OPERACIÓ ANTIJIHADISTA A PALMA

CRÒNICA

Son Gotleu no fa negoci amb el terrorisme

La detenció d'un home de 26 anys vinculat amb l'Estat Islàmic encén la barriada de Palma. Especulació, insults i un escorcoll en què s'han intervingut droga i ordinadors

Especulacions, insults racistes i un escorcoll que ha acabat amb un home detingut per vincles amb el Daesh. A Son Gotleu, un dels barris més polèmics de Palma, la Policia Nacional ha intervingut aquest matí al carrer Santa Florentina, número 53, de la barriada. Tot i que la presència policial ha començat a les sis del matí, la remor de comentaris, indagacions i suposicions s'està estenent per Son Gotleu durant tot el dia.

"Què ha passat?". Sorpresa de gent que hi arriba i no ha mirat els mitjans de comunicació. "Diuen que hi ha un terrorista", respon el botiguer, que continua venent croissants davant de l'edifici on residia aquest home de 26 anys vinculat, segons ha informat el Ministeri d'Interior, amb l'organització terrorista Daesh. Al bar Can Bernat, a la falda del bloc de pisos número 53, s'hi congrega el barri. Curiositat i indignació a parts iguals

Un detingut a Palma per la seva vinculació a l'Estat Islàmic

"Vés-te'n a casa teva", han cridat els veïns de Son Gotleu al detingut mentre la Policia se l'emportava. Amb la caputxa posada, mirant el terra, no deia res, mentre sentia els crits racistes. Més insults. De tot tipus. Algú que aplaudeix la feina de la Policia. D'altres que s'ho continuen mirant, mig incrèduls: " Com pot ser que hi hagi un terrorista al nostre barri?". Un jove s'ha dirigit cap a ell, en una situació tensa, i ha hagut de ser reduït pels agents.

Arriba l'estiu i Palma s'enfonsa en una mar de turistes. El tinent de batle Antoni Noguera ha estat preguntat pels efectes que aquesta detenció pot tenir a l'economia de Ciutat i els efectes sobre el turisme. Ha respost amb precaució i ha negat cap conseqüència negativa. "La ciutat està en plena normalitat", ha declarat. Son Gotleu no en coneix cap, de turista. Allà no s'hi deixen veure. El barri respira la seva peculiar tranquil·litat, a les rodalies del carrer Florentina. Més crits racistes i masclistes a una conductora que ha topat amb un motorista, botiguers pendents del seu ofici i infants sortint d'escola. Aparent calma a escassos metres d'un punt calent que ha esclatat aquest matí a Palma. 

La Policia ha partit amb el detingut, droga que ha trobat al pis i alguns ordinadors -el jove emetia missatges radicals per captar combatents-. Ha acabat l'escorcoll i algun veí es mirava l'escena des dels balcons del mateix edifici. Un infant hi entra amb el seu pare. La gent passa per davant, se'l mira, i continua el seu camí. Can Bernat està fent negoci, Son Gotleu no tant. 

EDICIÓ PAPER 23/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF