RETORN A LES AULES
Balears 12/09/2014

Simulacre de curs normal, amb vaga i conflicte de fons

El Govern nega incidents, però centres com l’IES Sineu no tenen horaris

Mercè Pinya
3 min

PalmaLes cares de molts pares i mares transmetien, ahir a primera hora, molta més alegria i il·lusió que la d’alguns dels seus fills. Acabades les llargues vacances d’estiu, per fi tornaven els horaris regulars de l’escola. Emperò entre les retrobades amb els amics i companys que suavitzaren una mica el disgust d’alguns, el conflicte educatiu es va escolar a molts de centres i amarà també un altre principi de curs que, amb una convocatòria de vaga fixada per al segon dia, poc en pot tenir, de normal.

Al col·legi Pius XII de Palma, un centre concertat, la majoria dels professors rebien els alumnes i els pares ahir a les nou del matí vestits de verd. La convocatòria de vaga i les reivindicacions, que no s’han apagat ni durant l’estiu, s’hi deixaven veure.

La consellera d’Educació no va fer cap valoració sobre el principi de curs, i des del seu departament remeteren l’ARA Balears a les declaracions de “normalitat” que va fer la portaveu del Govern, Núria Riera. Sí que recordà la Conselleria, en canvi, els serveis mínims establerts per a la vaga de dilluns i que el TSJIB tombà perquè no estaven motivats.

L’alt percentatge de serveis mínims (30% a Infantil i Primària i 25% a ESO) ha fet que a centres grans com l’IES Ramon Llull, on s’ha sortejat qui n’haurà de formar part, més d’una vintena de professors dilluns sigui servei mínim, explicaren ahir des de l’assemblea del centre. Els docents muntaren una paradeta a l’entrada de l’institut per informar els pares i alumnes de l’aturada de dia 15 i de “l’estat de les demandes”, entre les quals recorden que “el 80% dels centres no tenim el TIL aprovat” o que “les substitucions de professors que estan de baixa es continuen fent cada quinze dies, quan abans eren tres dies”.

Incidents

A pesar de la normalitat i la manca d’incidents que va remarcar l’Executiu, a l’IES Sineu varen començar el curs 2014-15 sense horaris. L’assemblea del centre va denunciar ahir que el director, Pere Mas, no ha complit amb la seva responsabilitat i “ha informat els alumnes que els horaris tampoc no estaran fets dilluns que ve i se n’ha excusat, irresponsablement, en la vaga convocada per a aquest dia”, explicaren des de l’institut. El professorat del centre reccordà ahir que la direcció ha estat imposada per la Conselleria d’Educació i, en conseqüència, no té ni la seva confiança ni la de l’AMIPA. “És una autèntica irresponsabilitat començar les classes en un institut de gairebé 1.000 alumnes sense que tinguin un horari determinat”, a més d’un “greu incompliment de la normativa i una falta de respecte a alumnes, pares i mares i professorat”.

Aquesta no va ser l’única queixa que es deixà sentir ahir. Al barri de Son Gotleu, la comunitat educativa del CEIP Es Pont organitzà una protesta per denunciar que “encara tenim amiant”, com deia la pancarta que exhibiren. La Conselleria d’Educació havia anunciat que abans de 2015 ja s’hauria retirat l’amiant de la majoria d’escoles i instituts.

A Alaró, l’APIMA del CEIP Sant Bartomeu reuní desenes de famílies a la porta de l’escola, una plantada per protestar per començar el curs sense escala d’emergència. A l’acte, s’hi sumaren el director del centre, Jordi Escudero; el batle d’Alaró, Joan Simonet (PP), i representants de l’oposició. Escudero informà que dijous reberen el compromís d’Educació de fer l’obra “en els propers mesos”.

El president de l’APIMA, Tomeu Noguera, apuntà a “l’acceleració sorprenent” dels tràmits arran de la convocatòria de la protesta. “Volem destacar que d’ençà de la convocatòria de la plantada -fa una setmana-, s’ha passat de dir-nos que l’obra era impossible perquè no hi havia pressupost -dilluns- a anunciar-nos que finalment han trobat fons per encarregar el projecte i licitar l’obra enguany”, digué.

Reivindicacions, demandes i peticions per a un inici de curs que molts volen que sigui normal.

stats