Reubicades 546 embarcacions fondejades sobre posidònia en quinze dies

El servei de vigilància i control impulsat pel Govern ha duit a terme 2.230 actuacions en dues setmanes

Un total de 546 embarcacions han estat reubicades durant els primers quinze dies de funcionament del servei de control de fondeig i vigilància sobre posidònia, que ha duit a terme 2.230 actuacions. Aquestes són les dades que el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha donat a conèixer aquest dimecres a Formentera en la presentació d'aquest servei. 

L'actuació d'aquestes barques es va anunciar amb la presentació de l'esborrany del decret de posidònia. Tal com ha explicat Vidal, el sistema de control "consisteix en deu embarcacions, presents a totes les illes, que donen assistència per al fondeig d'embarcacions de grans eslores a zones arenoses, informen sobre la posidònia i les bones pràctiques per fondejar i recol·loquen les embarcacions fondejades sobre posidònia". 

El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha destacat que "tots els esforços que feim són pocs per  mantenir els fondejos regulats i limitats en quantitat perquè la prioritat del Consell de Formentera és el manteniment del fons marí i de la posidònia”. A més, ha subratllat "l'entesa" amb el Govern perquè en un termini de dos o tres anys Formentera pugui controlar els ancoratges a tot el seu litoral. 

Així, el Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera disposa de sis embarcacions respecte a les dues de l'any passat; a Mallorca treballaran tres naus i a Menorca una. Per obtenir "els millors resultats possibles", ha explicat Vidal, "s'han duit a terme dues reunions de coordinació amb l'objectiu d'evitar els fondejos sobre posidònia, crear un protocol d'actuació compartit i establir una bona comunicació entre tots els agents que fan feina a la mar". Aquest protocol coordina tots els efectius per poder evitar els ancoratges i comença amb una telefonada a l'112.

La Guàrdia Civil o els agents de medi ambient podran intervenir, a banda de fondejos no permesos, en vessaments de líquids o residus a la mar que puguin malmetre l'ecosistema marí. Amb tot això, haurien de quedar vigilades més de 68.000 hectàrees marines del litoral de les Illes fins al 30 de setembre.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF