TURISME

Els reis inauguren 'oficialment' el Palau de Congressos de Palma

La gala ha estat presentada per Victòria Maldi i Simó Andreu; i hi han actuat els Blauets de Lluc, l'Orquestra Simfònica i Agustín 'el Casta' 

Els reis han inaugurat aquest dilluns el Palau de Congressos de Palma. / ISAAC BUJ

El Palau de Congressos de Palma ha quedat oficialment inaugurat en un acte presidit aquest dilluns pels reis d'Espanya i en el qual no hi ha faltat cap polític. 

Poc abans de la inauguració, una cinquantena de persones s'han manifestat amb banderes espanyoles a crits de 'Viva Espanya i 'Dimissió Armengol i Barceló'. El rei Felip VI ha sortit del cotxe oficial i, després de la benvinguda institucional, s'ha acostat a saludar les persones concentrades a la porta.

Seguidament, ha fet una passejada ràpida per les instal·lacions guiat per l'arquitecte de l'edifici, Patxi Mangado. Tot plegat, amb unes enormes mesures de seguretat i protocol, excessives. L'acte central ha tingut lloc a l'auditori gran del Palau. El primer a pronunciar el seu discurs ha estat Gabriel Escarrer: "El Palau de Congressos era sens dubte la gran assignatura pendent del nostre sector turístic", ha dit el president de Melià.

Segons l'hoteler, el Palau tancarà aquest 2017 amb 174 esdeveniments, entre els quals hi haurà hagut 10 congressos i més de 30.000 assistents, a més d'unes "expectatives molt positives per al  2018, amb grans congressos a la vista". 

"En aquest temps en què tot es qüestiona, fins i tot les bondats del turisme", Escarrer ha volgut defensar el seu sector: "No és dolent en absolut, sinó tot el contrari: és la nostra principal font de riquesa. En la meva experiència, he pogut comprovar que el turisme crea benestar social i nosaltres sempre hem estat presents en aquesta tasca, ambiciosos", ha dit el president. Enguany l'empresa turística Melià obrirà nous hotels a Venècia, Dubai i les illes Maldives, entre d'altres indrets. Escarrer també ha bravejat que "inauguraran" el seu primer hotel 100% ecològic, ja que "la sostenibilitat és una de les nostres prioritats", ha dit; "avui més que mai hi hem de prestar atenció".

Escarrer ha "alertat del risc" que suposa la turismofòbia i la necessitat de "regular el lloguer vacacional", que "prioritzi la qualitat i eviti la massificació". També ha fet referència a l'ecotaxa: "Els polítics, doblant-la, no van pel bon camí", ha assegurat.

La gala ha estat presentada per Victòria Maldi i l'actor Simó Andreu. Les actuacions han estat a càrrec dels Blauets de Lluc i l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, i Agustín 'el Casta'. Ha estat un dels més aplaudits per l'auditori quan hi ha sortit a ridiculitzar el rei Jaume III: "Parlaré en castellà perquè aquí sempre hem xerrat en les dues llengües, sense cap problema". 

Durant la presentació oficial, que ha durat més de dues hores, s'han anat llançant vídeos de personatges que elogiaven la nova infraestructura com Fernando Schwartz, Pedro Barbadillo, Melani Costa, Antoni Parera Fons, Mario Mola, Carme Riera, Pablo Mielgo, Joan Mir, Jaime Pujol, Rafel Nadal, Miquel Àngel Nadal, Toni Bestard, Carme Serra, Mayte Spinola, Marcus Cooper, Juan José Hidalgo, etc.

Antoni Noguera, batle de Palma, ha fet broma arran del rei Jaume III interpretat pel Casta: "El podríem fitxar com a gerent de l'Ajuntament de Palma", ha dit. Noguera ha elogiat la desestacionalització del Palau de Congressos i que aquest dialogui amb la ciutat i amb el barri del Llevant, "que ha de ser el nou epicentre de l'economia creativa", a més de la nova façana i passeig marítim "que volem pacificar". 

El Palau de Congressos, recordem-ho, ha costat uns 10 milions d'euros.

A continuació ha estat el torn del discurs de la presidenta Francina Armengol, que creu que "el Palau de Congressos ha de ser un dels elements que ha d'ajudar a la transformació del model turístic que diversifiqui l'economia". "Un dels reptes més importants que ara tenim és el d'aconseguir –ha afirmat, adreçant-se als empresaris– que la riquesa es traslladi a millorar els sous i el benestar de tothom", ha reivindicat la presidenta. 

El darrer parlament ha estat a càrrec del rei, que ha defensat el "paper veritablement protagonista" del turisme en el desenvolupament econòmic d'Espanya i el "potencial per millorar dia a dia", malgrat l'alt nombre de visitants i per a la qual cosa treballen de manera conjunta les administracions públiques i el sector empresarial. Felip VI s'ha acomiadat en català dient que és un "èxit que enorgulleix la nostra indústria turística, Palma, les Illes i tot Espanya".

Per acabar l'acte, la Simfònica i els Blauets de Lluc han interpretat plegats un parell de bandes sonores i 'La Balanguera' amb el públic dret. Els amfitrions han convidat a un còctel els més de 500 assistents, entre empresaris i autoritats i prop de 100 periodistes acreditats.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF