Principi d'acord per resoldre el desgavell del lloguer turístic

El Govern preveu aprovar, divendres vinent, un decret llei que inclogui el concepte d'emergència habitacional i que serà desenvolupat per un decret posterior

El Govern i Podem han tancat un “principi d'acord”, aquest divendres, per posar fi a les interpretacions oposades que mantenen sobre la regulació del lloguer turístic, aprovada dia 18 de juliol, al Parlament. Encara queden serrells jurídics per tancar, que es preveuen resoldre la setmana vinent, però el gruix de l'acord seria el següent: el proper divendres, el Consell de Govern aprovarà un Decret llei que retornarà la “coherència” a la Llei, segons ha explicat el vicepresident, Biel Barceló. Aquest decret llei haurà de ser ratificat pel Parlament en un ple extraordinari que s'hauria de convocar a principis de setembre.

A banda de reformar el polèmic article 49 de la Llei del Turisme, que no contempla el lloguer en habitatges plurifamiliars, i que va quedar redactat tal com el va aprovar el PP la passada legislatura, el Decret llei inclourà una referència al concepte d'”emergència en matèria d'habitatge”, (la famosa emergència habitacional ha estat descartada per motius lingüístics). La definició del concepte, gran batalla plantejada per Podem, es recollirà en un decret que redactarà la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, i que serà aprovat en un termini de 4 mesos. Aquest decret, per tant, actuarà com a reglament del Decret llei i inclourà un Pla d'acció amb mesures per garantir l'accés a l'habitatge.

Segons ha explicat el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, aquest decret “mirarà la relació entre el nombre de persones inscrites com a demandants d’habitatge públic de lloguer i el total d’habitatges públics en règim de lloguer de l’àmbit definit”. “Un altre criteri”, ha afegit, “serà d’evolució de preus de lloguer o compravenda d’habitatge durant dos trimestres consecutius i el percentatge de variació del salari mig durant el mateix període”. “Són qüestions essencials que defineixen de quina manera persones que normalment haurien de poder accedir a un habitatge no ho poden fer perquè aquestes circumstàncies ho impedeixen”, ha conclòs.

Una de les claus de l'acord ha estat l' acord polític assolit, aquest mateix divendres, al Consell d'Eivissa per a prohibir el lloguer en plurifamiliars a tota l'illa. Les divergències, ara, es centren a Palma, especialment després de la votació de dijous respecte la Iniciativa popular defensada per la Federació de Veïnats. Amb tot, tots els actors implicats confien que la setmana vinent s'assoleixi un “final feliç” que posi ordre al gran debat de la legislatura.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF