RECONEIXEMENTS

Or per a dos conradors de la llengua

El Govern distingeix amb les medalles de la Comunitat Maria del Mar Bonet i Joan Veny i Clar
Joan Veny i Clar i Maria de mar Bonet distingits amb la Medalla d'Or de la Comunitat / ARA BALEARS

S’apropa el Dia de les Illes Balears (l’1 de març) i el Govern va donar a conèixer, ahir, els noms dels guardonats amb les Medalles d’Or i els premis Ramon Llull que atorga la Comunitat.

Fou així com el Consell de Govern va decidir que dues persones són enguany mereixedors de la Medalla d’Or de la Comunitat: el lingüista campaner Joan Veny i Clar, “en reconeixement de la tasca desenvolupada, així com dels mèrits assolits al llarg d’una vida dedicada a la recerca i la cultura en matèria de dialectologia i lingüística”, i, la cantant Maria del Mar Bonet, pels cinquanta anys de la “valuosa trajectòria artística i pel compromís cívic permanent que ha tingut en defensa de la nostra llengua i de la nostra cultura”. Són dos personatges fortament arrelats a la llengua i la cultura del país. A més, es donaren a conèixer els dotze premis Ramon Llull 2017 atorgats a persones i col·lectius de les Illes que “han destacat dins el territori de les Balears pels serveis prestats en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d’investigació, de l’ensenyament i lingüístic”.

Paritat

A l’edició de l’any passat el Govern es comprometé a fer que els reconeixements fossin tan paritaris com fos possible. Enguany, un 60% dels premiats són homes i un 40%, dones. També “s’ha destacat la tasca de moltes associacions, col·lectius o entitats formats per homes i dones indistintament”, va assenyalar Pilar Costa ahir en la roda de premsa del Consell de Govern quan anuncià els premiats d’enguany.

Per illes

Aquests guardons han estat repartits també per illes i Alícia Sintes i l’Associació Insular d’Atenció a Persones amb Discapacitat en són els representants de Menorca. Les Pitiüses tenen més presència als premis del 2017 i destaquen les tasques del filòleg Felip Cirer i Costa, la Unitat de Seguretat del Pacient de l’Àrea de Salut d’Eivissa i de Formentera i el mestre formenterer Isidor Torres Cardona, així com el Fòrum Memòria Històrica d’Eivissa i Formentera. Pel que fa a Mallorca, els guardons han estat per a Unió de Pagesos, l’Associació Memòria de Mallorca i, en l’àmbit de l’esport, la binissalemera Alba Torrens i el santanyiner Marcus Cooper.

Entitats que abasten totes les illes també han rebut el reconeixement Ramon Llull, com ara l’Associació Balear de Persones amb Discapacitat Física, la plataforma educativa Illes per un Pacte i la Federació de Cooperatives de les Illes Balears. Les Medalles d’Or i els premis Ramon Llull 2017 seran lliurats en un acte solemne que tindrà lloc a l’auditori del Conservatori de les Illes Balears de Palma, a diferència de l’edició 2016, en la qual s’entregaren al teatre Principal. La gala es durà a terme el 28 de febrer, la vigília de la celebració del Dia de les Illes Balears.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF