ADJUDICACIÓ

Melià pagarà 2,1 milions d’euros anuals pel palau de congressos

Obrirà les portes abans del mes de març i espera rebre 38.000 congressistes durant el 2017

Més de deu anys després que s’iniciàs el projecte, Melià Hotels International SA guanya l’adjudicació de l’hotel i el palau de congressos de Palma, pels quals pagarà cada any 2.151.001 euros de lloguer, a més del 5,59% del seu volum de vendes. El batle de Palma, José Hila, va explicar-ho ahir en una roda de premsa en què l’acompanyaren la regidora de Turisme, Comerç i Treball, Joana Maria Adrover, i el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern, Biel Barceló.

L’empresa calcula que haurà de fer una inversió d’uns 4,6 milions d’euros en mobiliari, per exemple, abans de l’obertura del palau, que segons el contracte haurà de tenir lloc abans del mes de març, però Melià assegura que, si es pot, aquesta data s’avançarà.

Perquè l’adjudicació sigui efectiva, el consell d’administració de Palau de Congressos SA ha d’aprovar la proposta de la mesa de contractació i, posteriorment, la junta de govern de l’Ajuntament de Palma l’ha de ratificar. De fet, la mesa de contractació encara no ha fet l’informe complet de proposta d’adjudicatari, però l’adjudicació a Melià s’ha donat per feta després que ahir s’obrís el sobre C del concurs, en el qual hi havia l’oferta econòmica (que representava el 80% de la puntuació total) i obtingués més nota que el seu competidor.

L’oferta guanyadora, que ja ha batejat l’obra amb el nom de Melià Palma Bay, supera de 400.000 euros la que va ser adjudicada a Barceló Eventos Empresariales SL en el concurs anterior i de 151.000 euros l’oferta actual d’aquesta segona empresa, que estava disposada a donar, a més del preu del lloguer, el 5,51% del volum de vendes.

Congressistes

Des de la companyia també es va anunciar que, segons les seves previsions, el primer any arribaran 38.000 congressistes a Palma, una xifra que esperen augmentar fins als 77.000 a partir del cinquè any de contracte (i que els plecs del concurs fixaven en 50.000).

Durant la roda de premsa, Hila va explicar que el cost d’obra per a la construcció del palau ha estat finalment de 107,5 milions d’euros, amb un desviament de 900.000 euros respecte del preu inicial. A aquesta quantitat, s’hi haurà d’afegir, entre altres partides, la indemnització a Acciona per la paralització de les obres.

Sobre aquest tema, el batle va assegurar que l’Ajuntament se cenyirà als informes tècnics municipals per definir la quantitat a pagar, i Adrover va recordar que es tracta d’un debat entre l’empresa constructora i l’administració que encara no està tancat (en un primer moment, Acciona demanava una indemnització de 15 milions d’euros, que després va rebaixar a 9,5 i que continuen sent més del que Cort està disposat a pagar).

A la roda de premsa d’ahir, hi van assistir representants de Melià. María Zarraluqui, la directora d’Expansió, va explicar que la seva intenció és que el palau sigui “la casa del poble de la ciutadania de Palma”.

Per la seva banda, tant José Hila com Joana Maria Adrover i Biel Barceló van assegurar que la gestió dels seus equips de govern a l’hora d’adjudicar el palau ha estat “rigorosa i responsable”, a més de “vetlar per l’interès general”. El batle va afirmar que s’està complint el calendari que es va marcar a principis de legislatura i que “allò que abans mai s’havia sabut fer ho hem fet nosaltres en quinze mesos”. Ara, Melià serà l’empresa adjudicatària durant quinze anys, amb una possible pròrroga de tres anys més.

Així mateix, durant la roda de premsa va anunciar-se que l’empresa Ascender ha guanyat el concurs de les 2.454 butaques del palau de congressos amb una proposta de 765.336 euros. Les cadires estaran col·locades a l’amfiteatre abans de vuit setmanes, després d’un procés que també ha estat carregat d’entrebancs i recursos per part de les empreses que s’hi presentaven.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF