Publicitat
Publicitat

CAS MALÉN

Malén Zoe Ortiz: l'al·lota desapareguda per una causa tabú

La Policia parla de "cas inquietant" mentre la família treu a la llum un conflicte intern greu

Segrest, fuga o homicidi? És la triple incògnita que assetja Mallorca des de fa ja gairebé dues setmanes, quan l'adolescent Malén Zoe Ortiz, de 15 anys, va desaparèixer. Almanco, de ca seva i del seu radi d'acció habitual, a Calvià.

La Policia vol evitar la interferència dels mitjans per mantenir la investigació en secret. De moment, parlen d'una possible fugida de la menor per voluntat pròpia, però tampoc no descarten cap possibilitat. Per això no deixen de cercar-la.

Mentrestant, la família de Malén continua estant dividida i, fins i tot, enfrontada, amb acusacions creuades i una guerra de vídeos. El pare de la jove, a més, ha entrat en una dinàmica que podria estar entorpint la mateixa investigació.

Veritat vs discreció

La Policia parla de cas inquietant i n'ofereix la mínima informació

Els Bombers, Protecció Civil i la Guàrdia Civil han estat cercant Malén Zoe Ortiz molt intensament durant més de deu dies. Malgrat no descartar cap de les opcions, almanco públicament el cos armat considera molt més probable una "desaparició voluntària" que no forçosa. De moment, però, admeten que es tracta d'un "cas inquietant", diuen que no en tenen ni rastre i la investigació ja s'ha estès a diferents punts de l'illa. La prioritat és, ara mateix, trobar l'al·lota, però de fons plana una qüestió clau: què ha passat?

La Guàrdia Civil admet que, en aquesta mena de casos, la discreció està molt per sobre de la transparència. Segons fonts internes del cas, en els darrers dies s'han anat acumulant proves i indicis, però no s'han fet públiques. De fet, podria no ser el primer pic que les autoritats en la matèria opten per difondre una tesi estratègica amb l'objectiu de distreure l'atenció i investigar amb tranquil·litat i fora pressió.

El pare, en el centre del cas

Per alguns, un heroi; per altres, un home molt controvertit

La discreció de la Policia s'està complicant per l'estranya reacció d'alguns amics i familiars, principalment el pare, que ha obviat els protocols d'actuació en aquests casos: parlant amb la premsa sense embuts, culpabilitzant l'al·lota dels fets succeïts i mostrant públicament els conflictes de la família que podrien haver duit Malén a la fugida.

Alejandro Ortiz, doncs, s'ha convertit en un dels principals protagonistes del cas, perquè ha estat al capdavant de tres vídeos casolans que s'han penjat a YouTube i per les fortes contradiccions en les seves paraules: mentre assegurava que l'al·lota només podia haver desaparegut de manera forçosa, es dirigia a ella per demanar-li que tornàs i assegurar-li que estaria perdonada.

En el primer dels vídeos que va fer públics, a més, el pare estava acompanyat pel germà, la parella, amics i familiars de Malén, que sorprengueren tothom pel to en què parlaven i per comentaris, com "errors en cometem tots", "estàs perdonada", "no ens facis caminar tant que ja estam cansats de cercar-te d'un costat a l'altre" o fins i tot una petita broma, acompanyada de discretes rialles: "Aquí hi ha molta més gent, però no surt al plànol". Des de llavors, el pare ha protagonitzat dos vídeos més i ha insistit que ara l'important és centrar-se a trobar-la. "Després ja veurem què ha passat", remarca.

Dos episodis més han duit Alejandor Ortiz, en només deu dies, a tenir conflictes amb la premsa i la Policia: quan el diari Última Hora va publicar unes declaracions seves en les quals assegurava que estava amenaçat de mort per l'actual parella de la mare de Malén i quan, després de ser interrogat durant devers nou hores, va començar a criticar el sentit de les investigacions i la tesi de la "desaparició voluntària". En ambdós casos, però, ha acabat rectificant.

La mare, sense embuts

No dubta a acusar el pare de ser el culpable d'una possible fugida

"Si realment aquesta desaparició és per voluntat pròpia, perquè estàs cansada i no aguantes més la situació que vius amb el teu pare, aquí hi ha la mamà per rebre't amb els braços oberts, la comprensió i el respecte que et mereixes". És el contundent inici del vídeo fet públic per la mare de Malén Zoe Ortiz, entre plors i aboslutament compungida, que conclou de manera també molt emotiva: "Vull que tinguis molt present que el cor de la mamà és l'únic capital de sentiment que mai no es trenca". La mare, però, no ha fet cap altra aparició pública.

En aquests moments, no hi ha dubte, la investigació se centra a trobar l'al·lota, amb l'esperança que sigui viva. Però la gran incògnita tabú és més que evident: si ha fugit, per què ho ha fet?

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF