DETENCIONS DELS PRO AVORTAMENT

Llibertat amb càrrecs per als activistes de la protesta a l'església de Sant Miquel

Els tres joves d’Arran detinguts ahir per la protesta pro avortista es neguen a declarar

El titular del Jutjat d’Instrucció número 5 de Palma va posar en llibertat amb càrrecs ahir els dos joves detinguts al mateix matí per la Policia Nacional per la protesta a favor de l’avortament lliure i gratuït que va interrompre fa dos diumenges una missa a l’església de Sant Miquel de Palma.

Els joves, un al·lot i una al·lota d’entre 23 i 24 anys, i un tercer al·lot de 17 que també havia estat detingut i que fou posat en llibertat al migdia, es varen acollir al seu dret de no declarar, tant als interrogatoris policials com, els dos majors d’edat, a l’horabaixa davant el jutge. S’enfronten a una denúncia del Bisbat de Mallorca, que els considera responsables d’un delicte contra la llibertat de consciència i els sentiments religiosos, segons informaren fonts judicials. En concret, se’ls imputen fets tipificats en els articles 523 i 524 del Codi Penal.

El Bisbat de Mallorca havia denunciat la setmana passada el grup de feministes que va interrompre la missa de diumenge dia 9 migdia a l’església de Sant Miquel de Palma. Segons informà en un comunicat, el Bisbat “lamenta” i “condemna” la protesta duita a terme perquè “es varen ferir els sentiments dels religiosos presents” i es varen vulnerar “els drets fonamentals referents a la llibertat religiosa i de culte”.

Fins i tot el Bisbat ha demanat a diferents feligresos presents a la celebració que aportin les seves gravacions en vídeo sobre els fets ocorreguts a l’interior de l’església.

El portaveu de l’organització Alerta Solidària, César Oltra, va demanar que es retirin els càrrecs perquè, segons digué, aquestes detencions “són de caràcter polític”. Oltra considera que les detencions són un reflex de “la connivència entre l’Església Catòlica i el Govern, que demostra que l’estat no és laic”.

La protesta

El Bisbat responia amb aquesta denúncia a la protesta de dia 9, quan unes desenes de joves varen interrompre la missa del migdia a l’església de Sant Miquel de Palma amb crits de “Fora els rosaris dels nostres ovaris” i “Avortament lliure i gratuït”, en una protesta feminista en contra de les reformes legals del govern espanyol que restringeixen les possibilitats d’avortar. En un vídeo, enviat a l’ARA Balears per un grup anomenat Antipatriarcals Mallorca, es veu clarament que l’acció va causar molta tensió a l’església i que alguns dels creients varen acabar fent-ne fora els activistes a empentes.

L’organització juvenil Arran -successora de Maulets- va ser la que durant ahir dematí va anunciar a les xarxes socials la detenció a Palma de dos dels seus militants. Arran mateix també va fer públic que l’al·lot més jove havia quedat en llibertat el mateix migdia.

Immediatament, l’organització Arran va convocar una concentració de suport davant la comissaria de la Policia Nacional de la carretera de Valldemossa, que aconseguí reunir més de 50 persones. L’entitat va explicar que alguns agents identificaren els assistents i denuncià que la Policia els havia enregistrat en vídeo i que els havia amenaçat de multar-los per concentrar-se.

L’article 523 del Codi Penal preveu entre sis mesos i sis anys de presó per als qui, mitjançant “violència, amenaça, tumult o vies de fet”, interrompés o impedís cerimònies religioses en el lloc destinat al culte. Profanar o ofendre els sentiments religiosos en un temple, segons l’article 524, es castiga amb entre sis mesos i un any de presó o amb entre dotze i 24 mesos de multa.

Resposta violenta

Els activistes eren una trentena i varen irrompre al temple amb una pancarta i tot. En un comunicat enviat aquell mateix diumenge, asseguraren que alguns dels feligresos havien “respost de manera violenta” i que els manifestants havien “rebut insults, empentes, estirades de cabells i d’arracades”. Avisaven que “les reivindicacions d’aquest caire” continuaran fins que l’avortament no sigui lliure i gratuït.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF