L'assemblea 23-S escalfa motors per a la manifestació contra la massificació turística

Demanen a les formacions polítiques que s'hi volen afegir que "facin el seu paper" a les institucions

Les entitats que formen l' assemblea 23-S i que per a d'aquí a dos dissabtes han convocat una manifestació contra la massificació turística a Palma ja han començat a escalfar motors. Aquest divendres han presentat la convocatòria de la mobilització i han fet públic el manifest en què es denuncia el "cas omís" que des de les institucions s'ha fet de la "veu d'alarma davant les nocivitats del turisme".

Amb el lema #FinsAquíHemArribat, l'assemblea vol visibilitzar els conflictes que genera el model de monocultiu turístic, tant en matèria de medi ambient i de protecció del territori com pel que fa a les situacions d'explotació laboral i de dificultats d'accés a l'habitatge. "Pensam que és un moment en què la societat mallorquina està disposada a qüestionar aquest model", ha afirmat Margalida Ramis, la portaveu del moviment.

Ramis ha recordat que no es pretén fer una crítica "només a les polítiques dels dos darrers anys", amb les quals les entitats també se senten "molt decebudes" perquè "s'està intensificant la dependència del turisme" i "no estan sorgint alternatives". Es vol, per tant, "donar una embranzida" a les institucions perquè "tinguin coratge" a l'hora de cercar sortides.

Des de l'assemblea 23-S han afirmat que se senten sorpresos per la intenció d'algunes formacions polítiques d'adherir-se a la manifestació perquè "alguns són a les institucions" i "moltes de les coses que reclamam són precisament a les seves mans", ha afirmat Ramis. Per això, ha demanat als representants polítics que "facin el seu paper".

Aquest "cop damunt la taula del consens turístic" és, per als col·lectius convocants, l'oportunitat de desmuntar "el relat hegemònic que vivim del turisme" i és, a més, una "reivindicació compartida" amb altres ciutats que pateixen turistització, com Lisboa o Venècia.

Fins ara s'hi han adherit entitats com el GOB, Terraferida, Ciutat per a qui l'habita, la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, els Jubilats per Mallorca, plataformes ciutadanes com Salvem Portocolom o Alta Tensió Llucmajor, casals i ateneus populars de tota l'illa i associacions com Ben Amics.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF