Balears 27/05/2013

L'Audiència de Palma absol la Paca

La Secció Segona de l'Audiència de Palma ha declarat nul·les les escoltes telefòniques en què es basava l'acusació

Ara Balears
2 min

PalmaEl cas Kabul, el judici de drogues més important de les Illes Balears, ha acabat en sorpresa: l'Audiència de Palma ha absolt (sentència) 39 acusats, incloent-hi Francisca Cortés, més coneguda com la Paca, la matriarca de Son Banya. Segons fonts judicials, el tribunal ha declarat nul·les les converses telefòniques en què es basava l'acusació en contra seva i en contra de la major part dels 50 acusats. L'Audiència considera que el jutge instructor no havia argumentat prou l'enregistrament de les telefonades i que ni tan sols va fer seguir els presumptes traficants.

El tribunal tan sols ha condemnat onze del mig centenar d'acusats, sobretot a causa de l'anul·lació dels enregistraments de converses telefòniques. A deu dels condemnats els han caigut penes d'entre set i tres anys per delictes contra la salut pública, a l'onzè li han imposat una pena d'un any per tinença il·lícita d'armes. La Paca és a la presó, condemnada per un altre cas, però ha quedat absolta de delictes relacionats amb el tràfic de drogues que li haurien pogut implicar denou anys i mig entre reixes.

El judici del cas Kabul va començar el gener en una sala preparada especialment al polígon de Son Rossinyol de Palma i es va acabar aquest mateix mes. La Fiscalia havia demanat penes que sumaven gairebé 700 anys de presó i multes que arribaven als 29 milions d'euros. Les penes que s'han acabat imposant, totes amb atenuants de "dilacions indegudes" sumen 56 anys i mig de presó i 4,4 milions d'euros en multes.

Els condemnats a penes més altes, d'entre sis i set anys, són els set responsables de transportar les drogues, segons la sentència, des de Barcelona fins a Mallorca amagades en vehicles que es duien en vaixell. Un també és responsable d'un intent de dur droga entre Eivissa i Barcelona.

A banda, un germà de Francisca Cortés i un altre habitant de Son Banya han rebut condemnes de presó de tres anys cada un perquè la policia va trobar petites quantitats de droga a ca seva quan es va fer l'operació Kabul a Son Banya.

stats