PRIMÀRIES DE PODEM

Jarabo es llança als peus d’Armengol per vèncer Camargo

El secretari general de Podem confirma que competirà pel lideratge i proposa entrar al Govern

La pugna pel lideratge de Podem ja està servida. Els esdeveniments s’estan desenvolupant a velocitat de tsunami, terme que varen adoptar dimecres alguns dels primers càrrecs que es varen postular a favor de la molt probable candidatura de Laura Camargo a la secretaria general de la formació dels cercles. I un “tsunami d’il·lusions”, justament, va assegurar sentir l’actual portaveu parlamentària, en les primeres declaracions públiques des de dilluns. “No vull anunciar que em present, però em sent responsable d’un mandat. Em sent capaç d’encapçalar el projecte. Ja gairebé em sent precandidata”, va afirmar a IB3TV.

Camargo es referia a la publicació d’un manifest, hores abans, en què una norantena de càrrecs i afiliats dels partits, entre els quals hi ha el president del Parlament, Balti Picornell, anunciaven el suport a Camargo sota el hashtag #launitattenomdedona.

Gairebé a la mateixa hora, l’actual líder del partit, Alberto Jarabo, compareixia a la Cadena Ser i posava en dubte l’impacte de l’anunci de la plataforma dels camarguistes. “De moment, han signat uns 90, però hi ha més d’11.000 inscrits”, va assegurar. Jarabo afirma que no se sent traït i admet com a “legítimes” les aspiracions de Camargo, però, novament, li retragué les maneres. “Hi havia prou confiança perquè m’ho hagués dit”, va lamentar. El mateix argument, les maneres, que li retreuen els seus detractors quan va forçar, dissabte passat, l’avançament de les primàries, previstes per a octubre, al mes de juny. Jarabo va defensar que la decisió la va prendre el Consell Ciutadà Autonòmic i va assegurar que “hi havia un cert clamor entre les bases” a favor de l’avançament. Finalment, va admetre la “fractura important” i la “divisió” en el partit entre els seus seguidors i els de la portaveu parlamentària.

Jarabo va confirmar que encapçalarà una candidatura, però no va avançar gaire cosa dels arguments amb els quals intentarà convèncer els seus que continua sent el més adequat per dirigir el partit, però ja va llançar la que pot ser una de les armes en el debat amb Camargo: l’entrada al Govern.

Alabances al PSIB

Jarabo va assegurar, durant l’entrevista, que Podem ha d’entrar al Govern en algun moment i, tot i que va insistir que “ho han de decidir les bases”, va afegir que “potser seria possible entrar al Govern abans que no finalitzi la legislatura”. Amb tot, va reiterar que seria més convenient esperar la legislatura següent i, mentrestant, enfortir el partit, encara que no va escatimar els elogis al PSIB, formació que va diferenciar del PSOE “que va entregar la presidència de franc a Rajoy”. “Amb el PSIB es podria establir una relació molt raonable”, va dir, “sempre amb la fermesa del nostre partit”, va afegir, per evitar comportaments com els dels socialistes a escala estatal i que, segons va dir, han contribuït al desinterès de la ciutadania en la política. “Podem, governant, tindria la possibilitat” de controlar els socialistes i contribuir a la recuperació d’aquesta il·lusió perduda, va asseverar.

Camargo, per la seva banda, va indicar que xerraria amb Jarabo i amb tothom que ho desitgi. “Les dones tenim una altra manera de fer política, que tendeix menys a l’hiperlideratge i a la voluntat d’acumular poder. Jo obriré la porta a tothom”, declarà

#launitattenomdedona

El tsunami d’esdeveniments es va iniciar a mitjan horabaixa, quan es va fer públic el manifest #launitattenomdedona, a favor de Camargo i que, al tancament d’aquesta edició, ja havien signat 114 persones, entre les quals el president del Parlament, Balti Picornell, qui, això sí, signa l’adhesió com a ‘diputat’. A banda del suport conegut de la resta del grup parlamentari i de càrrecs de Cort i del Consell de Mallorca com Aligi Molina, Sandra Espeja i Eva Frade, també s’hi sumen la senadora Margalida Quetglas i “intel·lectuals compromesos i referents dels moviments socials”, segons el comunicat remès pels promotors. En tre aquests, destaquen Xim Valdivielso, professor de Filosofia Moral de la UIB; Nanda Caro, professora de Treball Social; Bernat Riutort, professor de Filosofia Moral a la UIB; Àlex Miquel, professor d’Antropologia Social, i María Gómez Garrido, antropòloga, activista feminista i professora de Treball Social de la UIB; activistes LGTBI com Estefania González Torres, animalistes com Belén Jiménez Caballero, ecofeministes com Ruth Escribano, històrics activistes com Antonio Casero de Menorca, metges en defensa de la sanitat pública com Rafa Berlanga i analistes sociolaborals com Rafel Borràs.

Segons expliquen els promotors, la iniciativa “s’inspira en l’empoderament de les dones del nostre partit, com Quetglas, la consellera insular de Mallorca de Medi Ambient, Sandra Espeja, i la directora insular d’igualtat de Mallorca, Nina Parrón, que creuen que un dels canvis que s’han d’afrontar és l’empoderament de les dones dins l’organització”.

En definitiva, asseguren que el moviment “és una crida per la renovació del partit aplegant forces de totes les sensibilitats i obrint el partit de bell nou als cercles i als moviments socials”.

Els partidaris de Camargo asseguren en el manifest que “l’assemblea ciutadana convocada al juny precipita un debat polític i organitzatiu molt important sobre el futur de Podem”. “Ara ens toca organitzar un gran partit-moviment més democràtic per aconseguir el lideratge de l’agenda transformadora a les eleccions de 2019, amb un equip que afronti la renovació del partit de manera intel·ligent i que s’obri de nou als moviments socials i les lluites en curs, que compti amb els cercles i que estigui arrelat en els municipis i a totes les illes sense excepció”, afegeixen. “Només així podrem assolir el lideratge de l’agenda transformadora per a les eleccions de 2019”, conclouen.

Els camarguistes asseguren que, després d’haver viscut “temps difícils”, ha arribat l’hora de “consolidar el projecte” i per això diuen que necessiten “la força de l’experiència, la renovació i la unitat, qualitats que aquí i ara tenen nom de dona, Laura Camargo”.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF