MENORS

L’IMAS rebutja les acusacions de Xelo Huertas

Els treballadors reben suport dels responsables polítics

Els treballadors de l’àrea de menors i família de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) contraataquen negant totes les acusacions que els va llançar, dimecres, la diputada no adscrita Xelo Huertas. L’expresidenta del Parlament presentà una Proposició No de Llei (PNL) que insta el Govern, entre altres coses, a investigar “els procediments d’adopció, tutela i intervenció en l’àmbit familiar dels darrers decennis” per posar fi a “l’alarma social generada” arran de diverses denúncies sobre suposades males pràctiques dels treballadors de l’IMAS. Huertas va comparèixer en roda de premsa acompanyada per diverses mares que haurien estat víctimes d’aquestes suposades males pràctiques i que asseguraren que ja hi ha, almanco, 1.400 denúncies.

Després de rebre el suport dels seus responsables polítics, els treballadors van aprovar un text de rebuig a la PNL de Huertas. En el text, mostren el “malestar per la parcialitat i la manca de rigor” de Huertas i es posen a la seva disposició per tal d’informar-la personalment.

Els arguments

L’expresidenta del Parlament acusà l’IMAS de retirar custòdies a mares amb l’única opinió d’un tècnic. La resposta: “La metodologia d’intervenció dels equips de Protecció de Menors és, per llei, de treball en equip multidisciplinari. Les decisions, de menor o major importància, es prenen de manera col·legiada, des de la visió compartida per diferents disciplines. Després les propostes passen a la validació d’una comissió d’experts que les supervisa. És, en conseqüència, fals -conclouen- que un sol tècnic faci propostes de manera unilateral”. En aquest sentit, hi afegeixen que “la metodologia d’intervenció tècnica està absolutament protocolaritzada”.

Huertas va reclamar, en la mateixa roda de premsa, que “quan una família no disposa de recursos econòmics el que cal fer és dotar-la de recursos econòmics i no llevar-li els fills”. En aquest sentit, els tècnics responen que “el Servei de Protecció de Menors i Famílies treballa exclusivament amb menors que, per distints motius, no han estat protegits degudament pels seus pares o tutors i, per tant, han patit en major o menor grau situacions de negligència greu o desemparament. Les situacions de risc baix o moderat es treballen des de els Serveis Socials de la xarxa d’Atenció Primària.

La presidenta de l’IMAS, Margalida Puigserver, va assenyalar, per la seva banda, que “posar en dubte la feina dels professionals de l’àrea de menors de l’IMAS és una irresponsabilitat, ja que la seva feina és una de les més fiscalitzades per la Llei de protecció del menor”.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF