El Govern traspassa als consells la gestió de les residències i els centres de dia

L'acord serà efectiu a partir de l'1 de gener i està valorat en 20 milions d'euros

El Govern traspassarà als consells insulars, a partir de l'1 de gener del 2018, la titularitat i la gestió de les residències i centres de dia, així com el finançament de les places de dependència i centres especials. L'acord està valorat en 20 milions d'euros, implica el traspàs de 139 treballadors i abasta Mallorca, Menorca i Formentera, ja que Eivissa va retornar aquestes competències al Govern l'any 2015 i ara ha de constituir un consorci per tornar a executar-les.

Ho ha anunciat aquest dijous la presidenta del Govern, Francina Armengol, qui considera que es tracta d'una passa per "empoderar de manera clara els consells insulars", complir el calendari previst per transferir totes les competències que estableix l'Estatut i demostrar que l'Executiu creu "fermament en el federalisme interior".

A partir de l'any que ve, el Consell de Mallorca passarà a gestionar la residència de Sant Miquel/Oms i el centre de dia Oms, a més del centre d'estades diürnes de Can Clar i els serveis de promoció de l'autonomia personal de Son Bru, de Can Real i de Son Perxana. També s'assumiran les despeses del servei d'ajustament personal i social per a persones amb discapacitat i els de la concertació de reserva i ocupació de places a residències per a gent gran amb dependència.

En el cas de Menorca i Formentera, els respectius consells assumiran també aquest darrer finançament pel que fa als centres residencials i als d'estades diürnes, un traspàs que tindrà un cost efectiu d'1,4 milions d'euros i 163.000 euros, respectivament. 

La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, ha explicat que, tot i aquest traspàs, el Govern continuarà fent inversions en places residencials i centres de dia fins que les competències en dependència siguin totalment transferides als consells, una fita que no es planteja encara per a aquesta legislatura.

El que sí que es vol resoldre abans del 2019 és el traspàs de les competències com les de joventut, ordenació turística o igualtat al Consell de Mallorca i d'altres com la de promoció turística, que de moment només ha estat transferida a Eivissa.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF