Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

El Govern revisarà d’ofici la campanya del PP de 2007

Es fonamenta en dues sentències i en la Sindicatura de Comptes perquè retorni els 153.000 euros

Una lupa més sobre les subvencions irregulars de la campanya electoral del PP balear del 2007. El Consell de Govern va aprovar ahir iniciar una revisió d’ofici sobre el repartiment d’uns diners públics que els populars varen rebre i que haurien de retornar. Així ho conclou, si més no, un informe de la Sindicatura de Comptes que es va presentar a principis d’any. La xifra concreta és de 153.322,44 euros.

Amb la revisió d’ofici de l’acord del Consell de Govern de 30 de maig de 2008 -i que aprovà la subvenció electoral del PP en relació amb les eleccions del Parlament de l’any anterior-, s’hauria d’incloure -va explicar ahir la portaveu de l’Executiu, Pilar Costa- la devolució per part dels populars d’aquesta xifra als pressupostos de la Comunitat. També s’hi han d’incloure els interessos corresponents.

El març de 2016, el Parlament balear ja va aprovar una proposició no de llei relativa al finançament il·legal d’aquesta campanya, moment en què s’instà la Sindicatura a analitzar i revisar l’informe de comptabilitat electoral que va emetre el 2007. De fet, és a partir d’aquest informe previ que el Consell de Govern aprovà, després, la quantia determinada. Amb l’anunci de la Sindicatura de principis d’aquest 2017, s’explica que, si hagués conegut totes les incidències, s’hauria donat una reducció dels 153.322,44 euros.

El Govern va anunciar ahir que durà a terme aquesta revisió a partir de l’informe de la Sindicatura i de fets judicials provats. En concret, se sosté en una sentència de l’Audiència Provincial pel cas Scala i en una del Jutjat Penal número 7 de Palma en relació amb l’administració general de les candidatures del PP per part de Fernando Areal.

Situació dels fets

Aquesta darrera sentència sobre Areal considera que és “autor responsable d’un delicte electoral” i se’l condemna a un any i sis mesos de presó amb inhabilitació especial i deu mesos de multa. El jutge va considerar provat que Areal contactà amb Miguel Romero, copropietari i administrador de la mercantil Nimbus Publicitat SL, i que es contractà aquesta companyia perquè s’encarregàs de la creació i el disseny d’anuncis i de la gestió de la contractació de la campanya del PP. S’emeteren diverses factures i, després que el PP superàs els límits legals relatius a la quantia destinada a despesa electoral, Areal acordà amb Romero que la quantitat no es facturàs al PP de manera oficial.

Es va abonar, segons la sentència, “mitjançant diverses entregues de diners en efectiu o diners “en negre”. Aquests lliuraments es varen realitzar a la seu del PP balear. En total, foren 71.958,11 euros.

La sentència continua determinant que “Areal manipulà els comptes del PP” i que els va “falsificar”, perquè va “ometre de manera deliberada reflectir en la comptabilitat l’aportació de 71.958,11 euros i, per tant, el seu origen i la despesa de serveis electorals pel mateix import”. Així, el jutge considerà que el PP balear va ser beneficiari directe dels fets delictius que s’han descrit.

Fets irregulars, també, el 2003

La mateixa sentència ressalta que aquestes pràctiques duites a terme per Areal i, per tant, el PP balear, no són exclusives de 2007. En concret, cita que no es tracta d’un fet “ocasional”, sinó d’una “reproducció de l’operativa que va desenvolupar el Partit Popular en la campanya electoral d’abril de 2003”. En aquest cas, però, s’hi comprenen fets “presumptament delictius” que ja han prescrit.

Tot i així, el Govern balear també va anunciar ahir que s’escometran accions per les irregularitats previstes en aquestes eleccions. En aquest sentit, el Consell de Govern va acordar sol·licitar al Parlament que insti la Sindicatura de Comptes perquè revisi el compte electoral de les subvencions de 2003.

En aquell cas, també es va abonar en negre part dels diners. L’expresident balear -i, en aquells moments, ministre de Medi Ambient- Jaume Matas va contactar amb el propietari i administrador d’un grup empresarial especialitzat en comunicació (del qual formen part entitats mercantils com Over Marketing, Link America, Abanico de comunicación i Tracy Comunicació), Daniel Horacio Mercado Lozano. Aquest, segons la sentència, es va desplaçar en un nombre indeterminat d’ocasions a la seu del PP balear, on va rebre de mans de Fernando Areal, en diverses ocasions, i de José María Rodríguez, en una, diners metàl·lics opacs. La suma global va ser d’un mínim de 24.000 euros.

Un segon mètode de facturació utilitzat per Areal va ser el de facilitar a Mercado un llistat d’entitats mercantils perquè una part de les despeses electorals del PP les facturàs allà mateix. A través d’Over Marketing, s’hi varen abonar 86.772,06 euros.

Una vegada que el Govern iniciï la revisió, serà necessària la sol·licitud d’un dictamen, preceptiu i vinculant, del Consell Consultiu de les Illes Balears. L’acord serà notificat al Partit Popular com a part interessada en el procediment. L’Executiu va reiterar que a l’acord de Consell de Govern de 2008 es va establir una subvenció al PP malgrat que al partit li mancaven, parcialment, requisits essencials per poder rebre-la, els quals, a més a més, són conseqüència de fets qualificats com a delicte.

Silenci al PP

De moment, els populars continuen sense pronunciar-se ni donar explicacions per aquestes subvencions indegudes. L’expresident del partit Miquel Vidal va tenir l’oportunitat de donar-ne el seu punt de vista al Parlament balear a principis de mes. Tot i així, es va negar a comparèixer -encara que assistí a la Comissió- per retre comptes dels fets. Vidal va decidir callar perquè el 2007 no tenia cap responsabilitat al PP que, segons ell, li permetés tenir coneixements dels aspectes sobre els quals es va sol·licitar la seva comparaixença. Podem va criticar que des del PP “no volen assumir responsabilitats” i el PSIB tornà a reclamar que es tornin els diners.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF