El Govern aprova un paquet de mesures per combatre la sequera a Eivissa

Les mesures, que s'aplicaran de manera immediata i que s'ampliaran amb un decret consensuat, consisteixen en reduir en un 15% el volum d'extraccions, excepte en l'agricultura i en el proveïment de la poblacions

El Govern balear ha aprovat aquest divendres un paquet de mesures provisionals per a combatre la sequera extraordinària d'Eivissa, ha anunciat el portaveu de l'executiu, Marc Pons, després de la reunió del Consell de Govern.

Les mesures, que s'aplicaran de manera immediata i que s'ampliaran amb un decret consensuat, consisteixen en reduir en un 15% el volum d'extraccions, excepte en l'agricultura, que serà del 10%, i en el proveïment de la poblacions, que no patiran restriccions.

Aquestes iniciatives, que entraran en vigor quan es publiquin al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), s'ampliaran i es desplegaran mitjançant un decret que es tramitarà amb caràcter d'urgència i que es consensuarà amb els ajuntaments.

El portaveu ha explicat que Eivissa viu una situació "crítica" respecte a les reserves d'aigua, conseqüència de dos factors: la manca continuada de precipitacions -d'acord amb els índexs publicats la situació hidrològica és d'alerta de sequera-, i a causa de la sobreexplotació dels aqüífers.

Això obliga, d'una banda, a adoptar mesures temporals que permetin incrementar l'aigua disponible fins que els nivells de reserva millorin.

A més, s'han de posar en marxa les mesures administratives necessàries que permetin corregir aquesta situació mitjançant la limitació i la restricció dels aprofitaments.

Aquesta norma també recull la suspensió de la tramitació i l'atorgament de noves autoritzacions i concessions d'ús i la obligatorietat dels subministradors d'aigua, inclosos els de venda a camions, d'utilitzar aigua dessalada en temporada baixa. Això darrer, sempre que sigui viable tècnicament: actualment, la càrrega de camions amb aigua dessalada no és possible i quan es faci realitat es comunicarà oficialment.

Els ajuntaments estaran obligats a fer estudis de detecció de fuites i presentar-los a l'administració hidràulica. Així mateix, se suspèn la tramitació i l'atorgament de nous pous d'aigua a l'illa.

Els serveis d'Inspecció de la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern balear duran a terme un seguiment d'aquestes mesures provisionals per garantir el compliment i instar, si escau, l'inici dels procediments sancionadors corresponents.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF