Balears 05/12/2014

El Govern inclou en un decret llei de turisme la legalització de Son Espases, canvis en energia i en el centre Rafa Nadal

La nova norma obliga a estudiar la incidència del lloguer vacacional i permet hotels als fars

Quim Torres
3 min

PalmaEl Govern ha aprovat aquest divendres un decret llei de mesures urgents en matèria turística que, en realitat, és una mena de calaix de sastre perquè no només inclou actuacions en aquest àmbit, sinó que també regula aspectes referents a l’hospital de Son Espases, qüestions que afecten el Centre Internacional de Tennis Rafa Nadal, obres i instal·lacions de xarxes de gas i electricitat o, fins i tot, el Pla Hidrològic.

El conseller de Turisme, Jaume Martínez, ha vingut a dir que a Balears tot té a veure amb el turisme per intentar justificar la presència d’aquesta regulació que no té res a veure amb el turisme. I ha justificat també la urgència d’aquestes actuacions, tot i que alguna, com la que afecta Son Espases, és per sortir al pas d’una sentència del Tribunal Suprem de març de 2013, que va anul·lar l’acord del Consell de Mallorca que modificava el pla general de Palma per poder fer l’hospital. Ara, per llei, es declara l’interès general, la utilitat pública i la necessitat d’ocupació de les parcel·les on es troba l’hospital.

Els decrets llei estan reservats per a casos d’extraordinària i urgent necessitat i permeten al Govern legislar sense passar pel Parlament, que només ha de validar la norma en un únic debat en els 30 dies següents i sense possibilitat d’esmenar el text. Amb aquest, el Govern Bauzá ja n’ha aprovat 28 durant el seu mandat. L’Executiu ja ha anunciat avui que el nou decret llei, un pic validat pel Parlament, no es tramitarà com si fos una llei i, per tant, no hi haurà debat.

A banda de la modificació que afecta Son Espases, també es modifica el Pla Hidrològic per complir amb la Directiva Marc d’Aigües Europea i evitar una sanció de la Unió Europea. Pel que fa al Centre Rafa Nadal, la llei que el regula no deixava clar qui donaria el final d’obres i l’autorització de primera ocupació i ara es diu que serà el Govern. A la vegada, també es canvia la regulació energètica i la de carreteres. Per un costat, s’agilita la tramitació per a l’expropiació forçosa de les obres i instal·lacions de xarxes de gas i electricitat, s’apliquen noves mesures per garantir el subministrament energètic i es canvia la llei de carreteres per poder aprofitar l’espai públic per passar xarxes d’energia sense necessitat de tornar a expropiar.

La resta de mesures del decret llei sí que afecten l’àmbit turístic i van destinades a potenciar la qualitat, la competitivitat i la desestacionalització turística. Entre altres, obliga que els plans d’intervenció en àmbits turístics que han de fer es consells analitzi en cada zona la incidència dels allotjaments turístics de tot inclòs i de les estades turístiques en habitatges. El conseller ha justificat que abans de prendre decisions sobre una regulació més àmplia del lloguer vacacional se'n vol conèixer la incidència. Així mateix, el decret llei permet l’ús turístic dels fars i preveu mesures específiques per a les zones turístiques madures, per allargar la temporada i augmentar la qualitat d’establiments. Bona part d’aquestes actuacions suposen canvis en la Llei general turística aprovada en aquest mandat i que ja havia estat modificada. Martínez ha justificat la urgència del decret llei perquè les actuacions es puguin començar a executar de manera immediata, aprofitant la temporada baixa turística.

stats