Fracassa la moció de Podem contra la facultat de medicina

La formació morada intenta atreure el vot del PP adherint les seves esmenes, però els populars s’hi neguen i les retiren

El Parlament ha rebutjat la moció defensada per Podem que instava el Govern a desistir del projecte de creació d’una facultat de medicina. El text només ha rebut el suport dels tres diputats de  Ciutadans i Gent x Formentera. Just abans de la votació, la formació dels cercles ha anunciat que acceptava les esmenes presentades pel PP, però ha afegit que les incloïa com a esmenes d’addició i no de substitució, com era la intenció dels populars. La portaveu parlamentària, Laura Camargo, ha demanat que tot es votàs de manera conjunta i, llavors, el PP ha retirat les seves esmenes.

El debat ha escenificat les fortes discrepàncies entre els tres partits que integren el Pacte. El líder d'El Pi,  Jaume Font, ha titllat d’”hipòcrites” els diputats de Podem i els ha desitjat “un mal de panxa”, al·legant que “ xerren de sofriment però desconeixen què és el sofriment”. Font, a més, ha carregat contra el secretari d’Acció Institucional de la formació, el científic Daniel Bachiller, a qui ha acusat d’acaparar el 22% dels fons per a investigació de les Illes gràcies a un conveni caducat. Camargo, indignada, l’ha acusat de mentir i ha demanat repecte per a Bachiller perquè “no és aquí per defensar-se”.

En la seva intervenció inicial, Camargo ha carregat contra MÉS i PSIB per la seva insistència en un projecte que creu que “no és urgent ni necessari”. “Aquí algú ha jugat al joc del triler i no som nosaltres”, ha afegit en referència als seus companys de Pacte. A més, els ha acusat de fer una previsió poc realista del que costarà mantenir uns estudis que, en tot cas, es convertiran en els més cars de la UIB, institució que presenta greus mancances de pressupost. La diputada ha afirmat que l’argument que Balears és una de les poques comunitats autònomes sense estudis de medicina “ és el mateix camí que ens porta fins al Palma Arena o l’aeroport de Castelló”. Camargo ha suggerit, novament, que l’aprovació del projecte podria tenir conseqüències en les negociacions dels pressupostos de l’any vinent.

Els diputats de MÉS, David Abril, i del PSIB, Vicenç Thomàs, han estat els encarregats de defensar la posició del Govern. Thomàs ha retret a la formació dels cercles que doni suport a la creació d’una facultat pública de medicina a Navarra i que, en canvi, negui la de Balears. Camargo ha replicat que són casos diferents per la situació geogràfica. En aquest sentit, Podem defensa que la facultat només beneficia els estudiants de Mallorca.

Abril, per la seva banda, s’ha mostrat estranyat per la iniciativa del col·lectiu Giner de los Ríos, que recull firmes a través de la plana web change.org contra la facultat de medicina. Abril s’ha preguntat qui hi ha darrere d’aquest grup i Camargo li ha demanat respecte per a la gent que recull firmes. “Si ho respectam per a uns, ho respectam per als altres”, ha dit.

Per la seva banda, el PP ha expressat suport al projecte, però ha criticat la manca d’un estudi de viabilitat per conèixer la despesa real que suposarà. En aquest sentit, una de les esmenes dels populars instava a la creació d’una comissió parlamentària per “analitzar i fiscalitzar” la posada en marxa de la facultat. La portaveu parlamentària, Marga Prohens, ha criticat l'“embull  intern” dels socis del Pacte i ha assegurat que, en aquesta qüestió, no seguiran “el joc” entre el Govern i Podem. “Uns diuen que sí de manera cega i els altres diuen que no de manera cega”, ha indicat.

Els populars, finalment, han decidit retirar les seves esmenes quan Podem les ha adherides al seu text i els ha instat a votar-les conjuntament amb el seu text.

 

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF