TRAMA CORRUPTA

Dos excaps de la Policia Local, 'vetats' a Sant Ferran

El jutge Manuel Penalva dicta ordres d'allunyament contra Joan Mut i Antonio Morey, imputats en el cas de corrupció i deshabilitats del càrrec pel batle, José Hila

Prohibit trepitjar la seu de la Policia Local de Palma, el quarter de Sant Ferran. Aquesta és l'ordre que ha dictat el jutge Manuel Penalva contra els excaps del cos policial, Joan Mut i Antonio Morey. La decisió es va produir aquest dilluns, el mateix dia que Mut i Morey tornaren a les dependències de la Policia després de complir sis mesos de suspensió decretats per Cort. Després de conèixer la decisió del jutjat, l'Ajuntament de Palma ha decidit prorrogar-la.

Els dos excaps decidiren arribar a Sant Ferran per citar-se amb el comissari del cos, Josep Palouzié. No obstant això, el Jutjat d'Instrucció número 12 va citar Mut i Morey, ambdós investigats en el cas de corrupció que envolta la Policia Local, per imposar-los aquesta ordre d'allunyament. Així, es torna a impedir que els agents es reincorporin als seus llocs de feina.

Segons estipula la interlocutòria del jutjat, justifica la decisió "davant la imminent realitat que, com ja van fer anteriorment [els investigats], manipulin, alterin o destrueixin proves en benefici seu". En concret, se'ls prohibeix apropar-se a 300 metres de totes les dependències de la Policia Local i també a la Regidoria d'Interior i Seguretat Ciutadana.

A més a més, en el cas de Mut, se li prohibeix acostar-se a 300 metres de l'agent Antonio Ramis -que va denunciar trames corruptes- i del seu centre de treball, domicili i llocs d'oci freqüentats per ell. En cas d'incomplir la prohibició, se l'encausarà com a autor d'un delicte contra l'Administració de Justícia i es podrà acordar presó provisional.

El batle de Palma, José Hila, va decidir inhabilitar-los per diverses raons. En el cas de Mut, se'l va suspendre de treball i sou per no seguir les ordres dels seus superiors ni de Cort. El jutge investiga Mut per delictes de prevaricació i coaccions, com establir sancions a membres del seu cos responent a pressions polítiques.

"En Rodri ens ho arreglarà tot"Pel que fa a Morey, la decisió es va dur a terme després que publicàs a través de les xarxes socials crítiques a la investigació judicial del jutge Penalva, com també de les actuacions del fiscal anticorrupció Miguel Ángel Subirán. El mateix Subirán va titllar de "vergonyós" aquest escrit. A ambdós, a més a més, se'ls acusa d'entorpir la feina del cos.

Ordres d'allunyament a Calvià

L'Ajuntament de Calvià ha informat aquest dimarts en un comunicat l'adopció de mesures cautelars respecte de l'excap de la Policia Local de Calvià, José Antonio Navarro. L'agent -acusat d'obtenir beneficis econòmics a partir de la trama corrupta i que havia arribat a entrar a la presó- té prohibit també anar al quarter de la Policia de Calvià, a la seu de l'Ajuntament i al carrer Punta Balena i la plaça Pitiüses de Magaluf.

El tinent de batle de Serveis Generals i Seguretat ha suspès provisionalment de funcions Navarro, que es trobava en situació de baixa mèdica i no se li podia interposar cap mesura cautelar. Ara que ha finalitzat el període de baixa i davant la imminent reincorporació al seu lloc de treball, se li ha decidit aplicar aquesta mesura.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF