Doble discurs del PP amb les prospeccions a la Mediterrània

La formació demana temps per estudiar la proposició de llei balear mentre vota en contra d'una moció del PSOE al Senat

El PP i Ciutadans han estat les dues úniques formacions que no s'han compromès a donar suport a la  proposició de llei per a la declaració de les aigües jurisdiccionals espanyoles com a zona lliure de prospeccions d'hidrocarburs. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha presentat aquest dimecres als grups parlamentaris el text que ha elaborat, a petició del Govern, la plataforma Aliança Mar Blava.

Segons ha explicat el Govern en un comunicat, tots els grups parlamentaris han vist amb bons ulls la iniciativa i s'han compromès a reunir-se el febrer, quan s'iniciï el període ordinari de sessions a la Cambra, per agilitar-ne la tramitació i que es pugui aprovar per lectura única si tots els grups hi estan d'acord. PP i Ciutadans, però, han demanat un marge de temps per estudiar la iniciativa.

La llei s'estructura en un article, una disposició addicional i una disposició transitòria, i prohibeix l'exploració, la recerca i l'explotació d'hidrocarburs, o altres substàncies minerals, en el medi marí de la mar Mediterrània sobre el qual l'estat espanyol tingui jurisdicció. També prohibeix en aquest espai marí l'exploració per mitjà d'adquisicions sísmiques, sigui quina sigui la finalitat, excepte en el cas que estigui científicament demostrat que s'utilitzen tecnologies completament innòcues per al medi marí.

En cas que el Parlament aprovàs el text amb majoria qualificada, es triarien tres diputats perquè la defensassin al Congrés.

Oposició al Senat

Mentre que el PP demanava temps per estudiar la proposició de llei, la Comissió de Medi Ambient del Senat rebutjava, amb els únics vots en contra del PP, una moció del PSOE que instava el Govern a declarar la Mediterrània zona lliure de prospeccions. El promotor de la iniciativa, el senador Francesc Antich, ha estat l'encarregat de defensar la proposta que reclama una moratòria, amb efecte immediat, amb relació a les noves sol·licituds de permisos d'investigació, exploració i explotació d'hidrocarburs a la Mediterrània.

Antich ha recordat als senadors del PP que, fins i tot, l'expresident francès Nicolas Sarkozy ja va declarar la part francesa de la Mediterrània zona lliure de prospeccions d'hidrocarburs. Els arguments de l'expresident no han convençut els representants del PP a la Comissió, que hi han votat, en bloc, en contra. Entre els senadors del PP presents, hi havia la mallorquina Catalina Soler i la menorquina Juana Francis Pons, qui ha actuat com a portaveu dels conservadors.

EDICIÓ PAPER 11/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF