CRISI INTERNA

Descontents amb la direcció de Podem creen el Manifest de Sineu

Alberto Jarabo: “La gent ens està observant i és imprescindible que hi hagi diàleg dins del partit”

Alguns dels sectors descontents amb la tasca de Podem a les Balears varen signar ahir el Manifest de Sineu, en el qual presenten propostes de “moltes persones de les bases -un centenar- descontentes per la falta de transparència, democràcia i participació” del partit a les Illes.

Segons la podemita signant del manifest, Norka López, “creiem que s’ha de seguir pensant el partit. Actualment té una estructura molt vertical que impedeix als cercles la possibilitat d’influir en les decisions. Per això demanam que hi pugui haver més participació i, sobretot, més diàleg amb la cúpula actual de Podem de les Illes”.

“Pensem que Jarabo està tancat en banda, i es pensa que nosaltres volem destruir partit, però és ben al contrari”, diu López. “Són ells que, en la seva tasca diària, cada vegada provoquen més problemes i desavinences entre els membres de l’agrupació. Volem més diàleg entre les bases”, conclou López, que ahir va ser la portaveu de la presentació Manifest de Sineu en absència de Joana Pol, que “era la que s’havia preparat el discurs, però es va posar malalta”. En un comunicat enviat per tres membres de Podem -Elisabeth Pretel, Joan Gil i la mateixa Norka López-, afirmen que aquest grup d’afiliats del partit “no és de cap bàndol ni estam dirigits per cap càrrec”. També, demanen que “s’acabi amb aplicacions interessades dels reglaments i del codi ètic per part d’algunes persones del nostre partit”, en al·lusió a l’expedient d’expulsió de Xelo Huertas, Montse Seijas i Daniel Bachiller, encara que els noms d’aquests no són citats expressament en el Manifest de Sineu.

Entre les propostes que planteja aquest grup hi ha les d’“una persona un càrrec, que els cercles tinguin pes en les decisions polítiques que es prenen a les Balears, que es convoquin assemblees ciutadanes per definir la línia política del partit i propostes de profunditat. A més, els cercles de nova creació han de ser validats pels cercles circumdants”.

Finalment, Norka López explica que “aquest manifest servirà com a eina per fer els canvis necessaris per al desenvolupament i creixement del nostre partit”.

Jarabo, a Madrid

Per la seva banda, el secretari general de Podem a les Illes Balears, Alberto Jarabo, va ser ahir dissabte a Madrid, on participà en el consell ciutadà estatal, des d’on “es va analitzar la conjuntura política que el partit afrontarà en el primer congrés de veritat de la formació -el de Vistaalegre II-. Personalment, convit a totes les persones a participar-hi per construir un model que es diferenciï de les dinàmiques d’altres partits i en el qual les cares no siguin el més important, sinó la manera de relacionar-nos amb la societat civil”.

Des de Madrid, Jarabo va lluir d’exemple d’acord polític a les Balears. “Crec que les Illes tenen un model per exportar, com els Acords pel Canvi. Consideram que suposen un model de consens, revisable, sí, però amb una clara voluntat de construir una referència al marge del Partit Popular. Pensam que hem de crear un model de partit que englobi totes les veus i de totes les illes, que són diferents però que tenen el mateix objectiu transformador”.

Sobre el nou Manifest de Sineu, el secretari general va manifestar que “la gent que ha presentat aquest manifest ha de ser una veu més dins del partit i ha de ser escoltada. Jo ja ho he fet en diferents trobades amb ells. La gent ens està observant i és imprescindible que hi hagi un diàleg dins de Podem. Hem generat moltes expectatives i el millor encara està per arribar”, va concloure Alberto Jarabo.

Al·legacions de Huertas

L’encara presidenta del Parlament de les Illes Balears, Xelo Huertas, també va fer declaracions en la jornada d’ahir i va manifestar que, en el darrer dia de termini, que fou divendres, va presentar les seves al·legacions “contra la sanció d’explosió acordada per la comissió de garanties de Podem a les Balears”.

Respecte del contingut d’aquestes al·legacions, Huertas no va voler avançar-ne més detalls, encara que va explicar que “van en la mateixa línia” que les que va presentar la diputada Montse Seijas.

Recordam que la diputada de Podem amenaçava el partit d’emprendre “les accions judicials que legalment m’assisteixin” si finalment l’expulsen de la formació per reclamar “els danys morals” derivats de l’expedient sancionador que li varen obrir dia 7 de novembre, per haver infringit suposadament el codi ètic del partit.

Tot plegat, un conjunt de desavinences en la jove formació política morada. I encara queden nous capítols per arribar.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF