El Suprem anul·la la concessió de les instal·lacions esportives del Port d'Andratx i acusa el PP de "desviació de poder"

L'argúcia que va permetre a l'executiu de Jaume Matas resoldre l'adjudicació ja fou declarada "inconstitucional" el 2016

El Tribunal Suprem ha declarat "nul·la" l'adjudicació, l'any 2006, de la gestió de les instal·lacions nauticoesportives del Port d'Andratx i reconeix el dret de l'empresa que va recórrer contra la resolució que li n'adjudiquin l'explotació. La sentència desacredita, una vegada més, la manera de governar del PP en temps de Jaume Matas. En aquest sentit, acusa l'executiu de "desviació de poder". 

Els fets es remunten a l'any 2002, quan, tal com recull la sentència, es va convocar el concurs per a l'adjudicació de l'explotació del Club Nàutic del Port d'Andratx. El 26 de juny del 2003, es va proposar que la concessió s'adjudicàs a l'empresa recurrent,  Iniciatives Portuàries Mirall del Mar de Mallorca, que havia obtingut la millor valoració tècnica. Dia 1 de juliol es va arribar a elaborar la resolució d'adjudicació, però no es va arribar a firmar mai. Aquell dia, justament, hi va haver el canvi de Govern. El primer Pacte de Progrés donà pas al segon govern de Matas.

Cabrer, assenyalada

Segons relata la sentència, el procediment administratiu va quedar paralitzat durant mesos i "la consellera competent", en aquest cas la titular d'Obres Públiques, Mabel Cabrer, va acabar abstenint-se "per la seva relació amb el Club de Vela Port d'Andratx, anterior adjudicatari i que havia quedat en tercera posició en el concurs. Tot i això, l'entitat va acabar aconseguint que se li'n concedís de nou la concessió durant 30 anys més. 

Això fou així perquè el PP va introduir en un projecte de llei sobre mesures tributàries, administratives i de funció pública una disposició addicional que deixava sense efecte "els procediments de concurs per a l'adjudicació de concessions administratives per a l'ocupació i explotació d'instal·lacions nauticoesportives pendents de resolució".

L'any 2016, el Tribunal Constitucional va acabar declarant "anticonstitucional" i "nul·la" aquesta disposició addicional perquè considerava que era "un precepte dictat per a un cas únic sense que hi hagués motius raonables que ho justificassin". En aquest sentit, el Tribunal hi va afegir que el PP va realitzar un "exercici arbitrari de la potestat legislativa, per discriminatori i, per tant, contrari a la seguretat jurídica". 

Una segona argúcia

Una vegada anul·lat el concurs, l'executiu de Matas va aprofitar un altre projecte de llei, la 10/2005, per introduir-hi una disposició transitòria a partir de la qual s'atorgava la concessió a Club de Vela Port d'Andratx. Finalment, el 26 de novembre del 2006 el Consell d'Administració de Ports va oficialitzar l'adjudicació, que ha estat finalment anul·lada una dècada després.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF