Cort treballa per aprofitar el màxim possible d’aigua per al consum humà

Els embassaments de Cúber i el Gorg Blau superen el cent per cent de la seva capacitat

Després de les intenses pluges del cap de setmana, els embassaments de Cúber i el Gorg Blau han arribat al màxim de la seva capacitat i deixen enrere, així, un any marcat per la sequera.

“És una bona notícia que els embassaments estiguin al cent per cent” i, tanmateix, “la previsió és que continuï plovent”, ha assegurat José Hila, el batle de Palma, que juntament amb Neus Truyol, presidenta de l’Empresa Municipal d’Aigües i Clavegueram ( Emaya), ha visitat aquest dilluns els pantans sota una pluja persistent i acompanyats dels directors i tècnics de l’empresa pública.

L’embassament de Cúber, on ha plogut aquests darrers dies 230 litres per metre quadrat, es troba ara al 101,26% de la seva capacitat i vessa 10 cm cap al torrent d’Almadrà. Des del dilluns 16 de gener, el nivell d’aquest embassament ha pujat 98 cm.

Quant al Gorg Blau, les pluges dels darrers dies hi han deixat 350 litres per metre quadrat, el pantà es troba ara al 102,95% de la seva capacitat i vessa 35 cm cap al torrent del Gorg Blau. Des de  dilluns passat, el seu nivell ha pujat 2,18 m en una setmana.

Per tant, la reserva conjunta és del 102,30%, una xifra generosa, tenint en compte que l’any passat per aquestes mateixes dates les reserves dels embassaments eren del 27,98%, després d’una tardor gairebé sense pluja i un hivern també molt sec. L’aigua d’ambdós embassaments suposa un trenta per cent del que consumeix Palma durant tot un any. 

Truyol ha explicat que fa dos mesos els pantans estaven al 26% i que amb les pluges de desembre i les actuals la seva capacitat gairebé s'ha quadruplicat. “El que feim ara és aprofitar al màxim tota l’aigua possible”, ha afirmat. Per altra banda, ha afegit que “estudiam la possibilitat de desviar aigua cap a Palma perquè subministri també el municipi de Calvià”, ha assegurat, “ja que actualment la ciutat té un excedent de recursos" gràcies a la situació dels embassaments i l’aigua disponible, a més, a les fonts i els aqüífers.

Així mateix, “estam a la màxima capacitat d’extracció d’aigua per dur-la cap a Palma”, bombejant-ne “cinc-cents litres per segon, que és el màxim de potencial que tenim”, des del Gorg Blau fins a Cúber, i de Cúber a l’estació de tractament de Lloseta.

Per acabar, Truyol ha explicat que “tenim un acord amb l' Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) per estudiar a curt termini les possibilitats d’aprofitar l’aigua dels embassaments per poder-la infiltrar als aqüífers, els quals es van reomplint amb aigua de pluja, però a un ritme més lent que un embassament”. 

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF