La meitat dels residus recollits en alta mar són plàstics

El servei de neteja del litoral aprecia més conscienciació, però admet que la Mediterrània té un problema

640 quilos al dia. Aquesta és la quantitat mitjana de residus que ha recollit el servei de neteja del litoral de la Conselleria de Medi Ambient aquest mes de juliol. Un total de 19,8 tones de residus la gran majoria dels quals –un 49,32%– son plàstic. Més d'una quarta part (26,93%) són fustes i la resta, bàsicament, vegetació (13,23%) i matèria orgànica (6,12%).

El coordinador de neteja del litoral, Josep Maria Aguiló, ha explicat que la quantitat de residus recollida supera en dues tones la del mes de juny, però que és bastant inferior a la de juliol del 2015. Llavors, es van recollir 27 tones, set més que, enguany. Aguiló constata "un increment de la conscienciació dels ciutadans", que donen l'alarma si veuen alguna cosa sospitosa a la mar o algun abocament. Tot i això, el director general ha subratllat que cal cercar una solució global per al problema dels residus" perquè "encara que ningú no llançàs res a la mar a les Balears, arribarien residus d'altres punts, atès que la Mediterrània és una mar tancada".

Lluç amb pasta de dents… el plat que has menjat sense saber-hoPer illes, es denota un canvi de tendència en la composició dels residus. Els plàstics, per exemple, hi tenen una presència menor. A Formentera són el segon material més recollit darrere les fustes i suposen el 20% del total. A Eivissa, la proporció és major (35%), però també s'ha recollit una proporció major de fustes.

EDICIÓ PAPER 22/06/2019

Consultar aquesta edició en PDF