PROSPECCIONS

Catalunya se suma a la guerra de Mar Blava contra les prospeccions a la Mediterrània

En 8 anys, la superfície afectada per sondejos acústics ha augmentat un 27%. El Govern català insta la Comissió Europea a proposar la declaració del corredor de cetacis com una ZEPIM

La marea blava que va sacsejar les Illes Balears contra les prospeccions ha arribat a Catalunya. El Govern català ha comunicat a Aliança Mar Blava que, en la sessió de Govern del dia 19 de juliol, va acordar instar la Comissió Europea a proposar la declaració del corrector de cetacis de la demarcació marina del llevant balear com a Zona d'Especial Protecció d'Importància per a la Mediterrània (ZEPIM), a signar el Conveni per a la protecció de la mar Mediterrània contra la contaminació, i a aplicar de "manera immediata" un règim preventiu de protecció en aquesta àrea. 

D'acord amb l'informe 'Visió general dels punts negres de soroll submarí en l'àrea mediterrània' és "particularment preocupant" que, mentre que l'any 2005, un 3,8% de la superfície de la Mediterrània estava afectada per sondejos acústics, l'any 2013 aquest percentatge va augmentar fins al 27%. 

L'àrea marina localitzada entre les costes de Catalunya, les  Balears i el País Valencià constitueix un corredor migratori de cetacis de gran valor ecològic i d'importància vital per a la seva supervivència a la Mediterrània occidental. Si no fos així, el dofí llistat, el dofí mular, el zífid de Cuvier i el rorqual comú estarien en perill. 

A més, s'ha de tenir en compte que, a Catalunya, hi ha diverses àrees marines protegides properes a aquestes zones de prospecció com són el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. També són propers diversos espais de la Xarxa Natura 2000, com són el litoral del Baix Empordà, el cap de Creus i el Montgrí, les Medes i el Baix Ter i el Lloc d'Importància Comunitària (LIC) marí declarat per l'Estat anomenat Sistema de canons submarins occidentals del golf de Lleó. Aquests espais acullen espècies marines protegides que poden ser afectades per l'impacte que suposa la contaminació acústica derivada de les prospeccions.

"Totes les dades justifiquen la declaració com a ZEPIM d'aquest corredor de migració de cetacis, atès que aquesta figura normativa li donarà un marc jurídic que permetrà evitar els impactes sobre les poblacions de cetacis", explica el Govern català.
Dos projectes de prospeccions, en marxa

A dia d'avui continua en marxa la tramitació del projecte de prospeccions d'hidrocarburs de la companyia Spectrum Geo Limited, així com els permisos de recerca “Nord-est 1” a “Nord-est 12” sol·licitats per la companyia petroliera Cairn Energy, també en el golf de Lleó. Tots dos generarien "un impacte ambiental crític i irreversible sobre les seves poblacions".

“Volem felicitar el Govern català per l'adopció d'aquest important acord, que suposa un fort suport a les iniciatives engegades per l'Aliança Mar Blava per aconseguir una major protecció del Mediterrani i aconseguir deslliurar-lo definitivament de l'amenaça de les prospeccions d'hidrocarburs”, han declarat des de Mar Blava.  “El Govern espanyol no pot fer orelles sordes durant més temps".

A la petició del ZEPIM ja s'hi ha acollit el Parlament balear, el Govern balear, els consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera i els ajuntaments de Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia i Santa Eulària des Riu. Altrament, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Seo/Birdlife i WWF també han donat suport públicament a la iniciativa. 

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF