Balears 04/12/2013

Bartomeu Vicens, condemnat a cinc anys i onze mesos pel cas Metalumba

L'exconseller insular de Territori (UM) també haurà de tornar 1,7 milions d'euros per l'escàndol urbanístic

Efe/ARA balears
3 min

PalmaL'Audiència de Palma ha condemnat l'exconseller insular de Territori Bartomeu Vicens, que ja és a la presó per altres casos de corrupció, a cinc anys i onze mesos de presó i a tornar 1,7 milions d'euros per diversos delictes en l'escàndol urbanístic del cas Metalumba. La sentència reflecteix l'acord de conformitat de Vicens amb la Fiscalia Anticorrupció assolit el 18 de novembre, quan estava previst que començàs el judici orial.

La condemna pels delictes de prevaricació, falsedat, blanqueig de doblers, suborn i delictes contra la hisenda pública inclou multes de més de 312.000 euros i el decomís de més d'1 milió d'euros. Les penes consideren els atenuants de confessió, reparació del dany i col·laboració de la justícia. L'Audiència condemna també a set anys d'inhabilitació per a càrrec públic l'exvicepresident del Consell de Mallorca Miquel Nadal, igualment empresonat per corrupció, que va admetre un delicte de prevaricació.

Vicens ja compleix dues penes de tres anys de presó cada una, una per pagar al seu comptable 12.020 euros per un informe sobre el valor del sòl de l'illa plagiat d'internet i sense utilitat pública i una altra per haver regalat 11.930 euros públics més.

Nadal i Vicens formaven part del Govern insular en la legislatura 2004-2007, quan la presidenta de la institució i de l'extingida Unió Mallorquina era Maria Antònia Munar, també a la presó per una altra causa. Els altres encausats en aquest procés eren l'esposa de Vicens, Antònia Martorell, que ha estat condemnada a dos anys de presó per falsedat continuada, pena substituïble per una multa de 7.200 euros; Elisabet Diéguez, presumpta testaferro de l'exconseller de Territori, ha estat absolta; el comptable Tomás Martín i l'empresari John Leaners han quedat condemnats a 11 mesos de presó per falsedat, penes substituïbles per 3.300 euros de multa. Tots els acusats havien confessat els fets. L'acusació contra l'advocat Jaume Montis va quedar arxivada provisionalment a l'espera que es recuperi d'una malaltia mental.

Abans d'aconseguir l'acord, la Fiscalia Anticorrupció reclamava per a Vicens denou anys i tres mesos de presó per la requalificació del polígon de Son Oms per part del Consell de Mallorca el 2004 per possibilitar un "desmesurat increment" de la seva edificabilitat. El llavors responsable de Territori del Consell de Mallorca va utilitzar la societat Metalumba, de la qual era soci (15%) amb la seva dona (85%), per cobrar comissions del despatx de Montis, propietari dels terrenys revaloritzats gràcies a l'acord del Consell de Mallorca i que s'enfrontava inicialment a una sol·licitud de pena de cinc anys de presó.

Elisabet Diéguez exercia, per amistat amb Vicens i la seva dona, d'administradora de Metalumba, societat que Vicens va emprar per fer aflorar ingressos il·legals procedents de suborns fent ús de factures falses facilitades pel comptable Martín i l'empresari Leaners.

Els 1,7 milions d'euros que l'exconseller d'UM s'ha compromès a retornar són la suma dels suborns que va ingressar, d'altres ingressos irregulars i de les quantitats que van defraudar a Hisenda tant ell com la seva dona i l'empresa comuna. Els comptes i propietats de la parella estan embargats per assegurar que compleixen la part econòmica de la condemna.

Aquesta és la primera causa jutjada en relació a les infraccions urbanístiques i dels delictes de corrupció presumptament comesos entorn del polígon industrial de Som Oms per part d'antics alts responsables del Consell de Mallorca. Vicens va confessar el juny passat, durant el judici del cas Can Domenge, que ell va lliurar a Maria Antònia Munar doblers cobrats tant pel tripijoc de la venda del solar públic de Can Domenge com per la requalificació de Son Oms.

stats