Armengol diu que és urgent implantar medicina per l'existència d'un projecte privat

Podem recorda al Govern que els balears tindran poques opcions d'entrar-hi i que no està pressupostada, i El Pi diu que forma part d'un canvi de model econòmic

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat aquest dimarts dematí al Parlament que un dels principals motius que obliguen a tramitar amb celeritat la nova facultat de medicina, –l'executiu vol obrir les seves portes aquesta tardor–, és la competència de la iniciativa privada, "que ens obliga a actuar amb urgència", ja que ha defensat que el model del Govern és el d'una universitat pública.

Armengol responia així a la pregunta parlamentària de Jaume Font, d'El Pi, que ha escomès l'executiu i ha demanat que acceleri l'impuls del que el diputat regionalista considera "una oportunitat d'apostar per un canvi de model econòmic". De fet, Font ha assegurat que a Balears s'inverteix menys part del pressupost en recerca (un 0,3%) del que hi inverteixen països com ara "Uganda i Botswana".

Armengol ha respost que la facultat és precisament una pedra angular del projecte de canvi de model econòmic, ja que "el 40% de la investigació que es fa té a veure amb el sector sanitari".

També Podem ha demanat al Govern per la facultat de medicina, i ha destacat que "no està pressupostada i ens trobam en un moment de sortida de la crisi econòmica, amb importants necessitats que no es poden atendre, algunes de les quals figuren als acords del canvi", ha etzibat Alberto Jarabo a la Conselleria de Salut.

Patrícia Gómez ha dit que aquests nous estudis que impulsa el Govern "no afectaran l'atenció sanitària, ni afectaran la reducció de les llistes d'espera", ha afirmat en seu parlamentària.

La titular de Salut ha assegurat que a dia d'avui "medicina només la poden estudiar els rics", i ha fet referència a la impossibilitat dels ciutadans de les illes de cursar els estudis a Balears, si bé Jarabo li ha recordat que "el fet de ser districte únic fa que les oportunitats pels illencs seran les mateixes que per a la gent de fora i, per tant, pocs alumnes se'n podran beneficiar".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF