Clam unànime d'institucions i entitats a favor de l'acolliment de les persones refugiades

La plataforma Les Balears Acollim ha organitzat una concentració aquest dilluns a les 20 hores a la plaça de la Reina, a Palma

El Govern, els consells insulars, els ajuntaments i representants de les entitats que formen la plataforma Les Balears Acollim han escenificat aquest dilluns dematí al Consolat de Mar el compromís amb l'acolliment de les persones refugiades. Carles Martín, en nom de la plataforma, ha llegit una declaració institucional, “fruit d'un sentiment que compartim tots”, a favor del procés d'acollida de persones refugiades i ha animat tothom a participar en la concentració que la plataforma ha organitzat aquest dilluns a les 20 hores a la plaça de la Reina, a Palma.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha agraït la tasca de les 25 entitats que formen la plataforma i que “des del primer minut es varen posar a disposició de fer possible la justícia social per als refugiats a la nostra comunitat autònoma”. Així mateix, Armengol ha recordat que des del Govern de les Illes Balears han posat en marxa l'alberg d'acollida i el procés d'integració de les persones refugiades que han arribat a l'Arxipèlag, “però desgraciadament hi ha una manca de voluntat política del govern espanyol de complir”. Armengol s'ha mostrat molt crítica amb l'executiu de l'Estat i, fent ús del lema de la plataforma 'Prou d'excuses, volem acollir les persones refugiades ja', li ha exigit “que compleixi almanco amb els seus compromisos amb la ciutadania que els necessita”.

Cal recordar que el govern de l'Estat només ha donat asil al 7% de les 17.337 persones que hauria d'haver acollit en el termini previst (que acaba el proper 26 de setembre), al voltant d'un centenar de les quals han passat per les Illes Balears. “Espanya quedarà com un dels països menys complidors en un fet de suport dels drets humans i de la justícia que necessiten aquestes persones que han de fugir de ca seva, no per voluntat, sinó per necessitat”, hi ha afegit.

Armengol també ha reivindicat l' esperit solidari de la ciutadania de les Illes Balears tot recordant que “qualsevol de nosaltres, en qualsevol moment de la nostra història, pot ser refugiat”.

En la declaració institucional s'ha recordat que entre gener i maig d'aquest 2017 han mort 1.300 persones ofegades dins la Mediterrània intentant arribar a Europa. Durant els 17 darrers anys, 35.000 persones han perdut la vida intentant trobar refugi i, a més, prop del 90% de les persones refugiades, sol·licitants d'asil i migrants han hagut de pagar organitzacions criminals perquè les ajudassin a traspassar fronteres. Així mateix, les institucions i entitats sotasignades han instat el govern de l'Estat a donar una resposta “adient i digna” al drama que s'està vivint als camps de refugiats de Grècia i Itàlia i a “lluitar contra la discriminació per raó del seu origen, edat, sexe, orientació sexual, religió o ideologia”.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF