Aquestes són les vuit propostes d'Armengol per acabar la legislatura

El Govern anuncia un final de legislatura amb propostes centrades en sanitat, educació, habitatge i ocupació

L'anunci estrella de la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant el discurs en el debat de política general ha estat, aquest dimarts, l'aprovació d'un pla d'habitatge que requerirà la inversió de més de 50 milions d'euros en tres anys per garantir l'accés a un habitatge digne, però aquest no ha estat l'únic anunci que la presidenta ha reservat per a avui, sinó que n'hi ha hagut set més:

Decret de garantia de demora

Armengol ha assegurat que durant la primera meitat de l'any que ve es recuperarà el decret de garantia de demora "que l'anterior Govern va eliminar". L'objectiu del decret serà fer que els pacients de la sanitat pública tinguin "més confiança que el sistema sanitari públic funciona amb uns terminis de qualitat i disposaran d'un marc legal que els garantirà una resposta". El decret de garantia de demora permetia que aquelles persones que havien estat en llista d'espera durant més de sis mesos per ser operades o més de dos per veure's amb un especialista fossin ateses a la sanitat privada.

Deduccions de l'IRPF

La presidenta també ha anunciat que els pressupostos del 2018 inclouen una deducció en el tram autonòmic de l'IRPF que "afavorirà els nostres alumnes que cursin estudis superiors fora de la seva illa de residència", una mesura que s'afegirà a la congelació de taxes en la franja més baixes per accedir a l'ensenyament universitari. També ha assegurat que, abans que acabi la legislatura, s'hauran invertit 1.000 milions d'euros en educació, 100 dels quals seran per a nous centres educatius, grans reformes i ampliacions.

Atur de llarga durada

Reduir l'atur de llarga durada és un dels principals objectius del Pla d'ocupació que va aprovar el Govern fa uns mesos, però aquest dimarts Armengol ha anunciat un programa integral d'atur de llarga durada dedicat a persones d'entre 30 i 45 anys que faci més d'un any que cerquen feina. Se'ls facilitarà un servei específic d'orientació laboral, faran feina durant tres mesos per a l'Administració i després passaran a empreses privades, que podran rebre ajudes de fins a 3.500 euros per contractar aquestes persones. 

Economia social

La presidenta també ha explicat que s'està treballant en un pla d'economia social, que serà la primera passa per aprovar una llei de microcooperatives, una eina per "facilitar noves formes d'economia a la nostra comunitat".

Innovació

  • Dins de les polítiques fiscals, Armengol també ha anunciat una desgravació de fins a 12.000 euros a aquelles persones que decideixin invertir en empreses de recerca i del sector de la innovació.
  • Per tal de fomentar la innovació, el Govern també aprovarà, segons ha afirmat aquest dimarts la presidenta, un decret de carrera investigadora per "retenir el talent científic d'aquestes illes i atreure el que és a fora".

Igualtat

A més, la presidenta ha anunciat la creació d'un programa que "garantirà un lloc de treball i autonomia durant un any" a totes les dones de les Balears que hagin estat víctimes de violència de gènere.

Armengol també ha fet referència a polítiques anunciades pel seu Govern que estan encara pendents, com la llei d'habitatge i la nova modificació de la Llei turística, que en aquesta ocasió ha de regular el tot inclòs i que, segons la presidenta, entrarà al Parlament de manera "imminent".

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF