Avui coneixem...

“A San Francisco, surts a una discoteca i et parlen d’intel·ligència artificial”

Avui coneixem l'enginyer telemàtic Joan Amengual

2 min
Joan Amengual

PalmaJoan Amengual és un jove de 23 anys de Santa Maria del Camí que els darrers dos anys ha viscut entre els Estats Units i Mallorca. Enginyer telemàtic de professió, des del 2021 fa feina a dues empreses de San Francisco i Miami relacionades amb la tecnologia, però també ha creat la seva pròpia empresa, relacionada amb aquest sector. A més, té 90.000 alumnes de 170 països que segueixen els seus cursos de formació online.

De lletres a ciències. Amengual va passar de fer lletres a Secundària a endinsar-se en el Batxillerat Tecnològic per fer després Enginyeria Telemàtica. “Fins que no vaig conèixer persones que ho estudiassin ho veia com una cosa estranya, tot i que els satèl·lits i la NASA sempre m’havien interessat”, explica. La pandèmia va obligar-lo a deixar de fer classes de repàs a al·lots del poble, i per això es va endinsar en la plataforma Udemy, on fa cursos online relacionats amb la computació. “Ara m’he associat amb el que té més alumnes del món, uns dos milions, ja que volem expandir al públic espanyol el que ell fa amb l’anglès”, sosté. Cada curs, però, pot comportar fins a sis mesos de feina. “El que faig ara és de 497 classes”, matisa.

Criptomonedes. Ell va començar les seves formacions en la tecnologia coneguda com a blockchain, que s’associa a les criptomonedes. Però quan aquestes “van agafar força, vaig partir perquè no m’agradava el nivell que duien, les estafes que es produïen, i vaig orientar-me a un sector menys embrutat”. A través d’alguns contactes va arribar a una empresa de Silicon Valley, a San Francisco, el centre neuràlgic de les tecnologies. Poc després, per amplificar el públic de les seves formacions, es va associar amb una companyia de Miami, i d’allà han sorgit xerrades per a fons d’inversions, bancs americans o per al sector empresarial d’Abu Dhabi. A finals de maig, Amengual farà una formació per a empreses mexicanes en representació de Microsoft.

La pròpia ‘start-up’. “Al llarg de la carrera, els meus interessos anaven enfocats a crear una start-up, una empresa de nova generació i amb noves tecnologies”, explica. És per això que, tot i treballar en dues companyies nord-americanes, Amengual el mateix 2021 va crear la seva pròpia start-up, BlockStellart, enfocada a computació, formació, consultoria i desenvolupament per a altres empreses. Espera que aquest no sigui el seu darrer projecte personal: “La intenció seria continuar aixecant start-ups, les que puguin venir”.

Entre els EUA i Mallorca. Una vegada superada la pandèmia, va viure uns tres mesos entre Miami i San Francisco per conèixer les companyies per a les quals treballava. Així i tot, després els viatges han estat més curts, al voltant de dues setmanes. Reconeix que, depenent de la part del país on s’estigui, la vida “és molt diferent”. Miami “és un centre econòmic”, i dona peu a fer-hi formacions com les seves perquè “hi ha molta creació d’empreses del sector”. San Francisco, en canvi, “està molt més enfocat a la tecnologia”. “Surts a fer una canya o a una discoteca i la gent et parla d’intel·ligència artificial”, remarca. Això sí, Mallorca li agrada més, “sens dubte”.

stats