Suplements 15/07/2016

Sant Joan Pelós, xalest que alegria vessa

M. Mateu
2 min
Sant Joan pelós, xalest que alegria vessa

Sant Joan Pelós és una de les tradicions que ha mantingut vives el poble de Felanitx. Surt a ballar pels carrers dia 24 de juny acompanyat d’una comitiva de músics que fan sonar la melodia pròpia de la festa. Sant Joan Pelós històricament representa Sant Joan Baptista i es fa dir Pelós perquè antigament anava vestit amb una pell d’ovella sense assaonar. Ara, vesteix amb calces curtes, camisa banca i faldilla vermella. La festa es troba documentada des de l’any 1757 i ha continuat viva al llarg dels anys, tot i que va quedar interrompuda fins que un grup de felanitxers la recuperaren devers els anys quaranta. De llavors ençà es continua representant una vegada l’any i és una de les expressions vives de la cultura popular i tradicional, part del patrimoni cultural immaterial que es transmet de generació en generació i que fou mereixedor del reconeixement de Festa d’Interès Cultural que atorgà el Consell de Mallorca el passat 24 de juny.

Sebastià Barceló és qui representa actualment Sant Joan Pelós. Fa set anys que el balla, tot i que des del 2002 ja l’acompanyava amb la comitiva de músics. Barceló se sent emocionat de representar aquesta figura, que l’ha acceptat molt bé, assenyala. “La melodia sempre és la mateixa, però el ball és totalment lliure: t’adaptes al ritme de la música que té aquesta força i empenta que et fa moure, però no és un ball coreografiat”.

Sant Joan Pelós no està vinculat ni a l’Ajuntament ni a l’Església ni tampoc a cap associació. El varen refundar un grup d’amics empesos per la música, el ball i les tradicions i, actualment, continua sent un grup de coneguts que mantenen la tradició i la duen endavant. Barceló esmenta que “el dia de la festa Sant Joan rep uns petits donatius que destina a comprar clavellines, que es reparteixen per la gent del poble, i també per al manteniment del vestit de Sant Joan Pelós”.

Barceló també apunta que musicalment, “antigament només sonaven flabiol, violí i guitarra -la veu principal la fa el flabiol-, però a poc a poc s’hi han anat afegint més instruments i fan més bauxa. És emocionant perquè ho he vist sempre, la gent hi té molta estima, és una tradició i hi ha molta gent que la segueix”.

Una de les referències bibliogràfiques de referència d’aquesta festa és el llibre de Ramon Rosselló Els Cavallets, les Àguiles, Sant Joan Pelós, Sant Marçal i les Sales, en què hi ha recollida tota la història de Sant Joan Pelós des dels orígens fins a les prohibicions, partitures, reculls de diaris i cançons com: “Sortiu al carrer que veureu quins bots pega Sant Joan xalest que alegria vessa”.

stats