COMUNICACIÓ
Societat 09/10/2015

La premsa forana recupera el suport institucional

El PP retirà els ajuts a les 35 publicacions locals

M. Bonnín
2 min
El Consell i la Direcció General de Política Lingüística tornen a establir línies d’ajuts a les publicacions de la Premsa Forana.

ManacorLes revistes locals de les Illes recuperaran el suport institucional perdut durant la legislatura passada. L’associació de Premsa Forana de Mallorca, que agrupa 35 publicacions, ha rebut el compromís del Consell de Mallorca i de la Direcció General de Política Lingüística (Govern) per tornar a establir línies d’ajuts a les publicacions. “Es tracta de recuperar subvencions o altres fórmules per rebre ingressos, com la publicació de campanyes de publicitat”, explicà ahir Rafel Oliver, president de l’associació.

El Govern del Partit Popular va eliminar els ajuts a les revistes locals, totes elles en català, durant la legislatura passada. “En aquests quatre anys no hem rebut res de res, a part d’alguna publicitat comptada”, explica el director de la pollencina Punt Informatiu, Gracià Sànchez. A la manca de suport institucional, s’hi varen sumar els efectes de la crisi econòmica i el que implicà en davallada de publicitat per part de les empreses privades o en la reducció en nombre de vendes i subscripcions. “Algunes han apostat fer menys pàgines o per publicar més en blanc i negre, entre d’altres mesures”, indicà Oliver.

Valoració

Les revistes locals consultades valoren positivament el canvi de tarannà de les institucions, però es mostren cautes. “En principi és una bona notícia, però fa falta veure com es concreta”, recalcà Pau Quina, de la revista llorencina Card.cat. La publicació va passar de ser una edició en paper a ser digital l’any 2012. La causa, però, no fou només econòmica, sinó sobretot d’inici d’un nou cicle. En el seu cas, l’únic ajut institucional que rep és el que atorga l’Ajuntament a l’associació que s’encarrega de la publicació. Li permet pagar el domini web i altres petites despeses.

El cas de la revista sineuera Díngola, nascuda l’any 2010, és diferent, ja que la secció local de l’Obra Cultural Balear, responsable de l’edició, tampoc no va tenir cap tipus suport per part de l’Ajuntament anterior (PP-Pi). “Vàrem estar vetats al programa de festes”, explicà el codirector de la revista, Miquel Puiggròs. “Hem viscut anys molts durs sense cap ajuda i no devem res a ningú”, afegí Puiggròs, que apostà per fórmules alternatives a les subvencions. Actualment, es negocia la cessió d’un local per part del Consistori. “Qualsevol ajuda és ben rebuda, però no renunciarem a la nostra independència informativa”, afegeix.

Per part del Consell de Mallorca, s’aposta perquè siguin les revistes les que proposin quines fórmules de col·laboració serien les més adequades, segons informaren ahir des de la institució. Algunes veus de dins l’associació també insten a fer un millor aprofitament dels ajuts.

L’associació de Premsa Forana de Mallorca agrupa 35 publicacions. Durant l’anterior Pacte de Progrés rebia uns 56.000 euros per part del Consell. A part, cada revista també tenia un ajut de la Direcció General de Política Lingüística, que era major o menor depenent de la periodicitat de la publicació. Durant la legislatura passada, les relacions es trencaren i l’associació no va ser rebuda en cap ocasió per part del Govern, segons indicà ahir Oliver.

stats