Balears 22/10/2014

Denuncien fumigacions damunt cases

Un helicòpter ha ruixat amb Dimilín la urbanització de les Rotgetes, a Esporles, i una veïna de Capdepera té una afecció ocular a causa de la polvorització

Mercè Pinya
3 min

PalmaTot i que el Pla de fumigacions de la Conselleria de Medi Ambient per lluitar contra la processionària exclou, teòricament, les zones poblades i concretament el sòl urbà, veïns de la urbanització de les Rotgetes d'Esporles denuncien que un helicòpter ha ruixat amb Dimilín les cases aquest dimarts dematí. Catalina Porcel, veïna d'aquesta zona, era a la terrassa de ca seva quan ha vist de lluny un helicòpter i ho ha trobat "estrany". "Duia als braços la meva néta, de 17 mesos, i he hagut de córrer cap a dins la casa i tancar-ho tot perquè ha vengut cap a nosaltres. Venia directe i li sortia un raig que pareixia aigua", ha dit.

Aquesta veïna, indignada, ha presentat una queixa davant la Conselleria de Medi Ambient i ha informat l'Ajuntament d'Esporles, que ha rebut constància d'altres casos sobre el mateix fet. El tinent de batle del Consistori, Vicenç Vidal, assegura que ahir s'havia posat en contacte amb els responsables de Tragsa (l'empresa concessinària que efectua la fumigació) per tal d'alertar-los de dos punts especialment delicats: la urbanització de les Rotgetes i la finca de Son Amengual, que cultiva agricultura ecològica. Per això, la denúncia veïnal ha "sorprès" l'Ajuntament, ja que Tragsa havia garantit a Vidal que s'utilitzaria un helicòpter per fumigar aquest municipi, precisament, per garantir la precisió de les ruixades. "Més enllà de considerar si l'ús d'un producte amb una toxicitat tan elevada és adequat o no, el que és inadmissible és que es fumigui damunt sòl urbà i més", hi afegeix.

Les queixes per l'ús de Dimilín en fumigacions aèries per part de la Conselleria que dirigeix Biel Company no s'aturen d'ençà que començaren el passat 9 d'octubre i, fins i tot, han produït perjudicis en la salut d'algunes persones. És el cas de Daniela Morgenstern, veïna de Capdepera, que dissabte va haver d'anar a Urgències per les molèsties oculars i la cefalea que li provocà la fumigació. L'informe mèdic és clar: conjuntivitis. "Vaig haver de ser tractada amb cortisona", explica. En el seu cas, assegura que un helicòpter començà a fumigar el passat dimecres als voltants de la casa de fora vila on viu. Divendres fou una avioneta. "Tirava el producte ben damunt de la casa i damunt l'hort ecològic que tenim i vaig haver de córrer cap a dins", conta. Tem, també, pels seus animals i pels dels veïns.

La setmana passada una dona de Santanyí també va haver de ser atesa al centre de salut per mor de l'esquitxada.

Petició urgent al Ministeri d'Agricultura

Mentre el pla de fumigacions del Govern es va complint (demà es preveu que es ruixin amb Dimilín els municipis de Bunyola, Binissalem, Alaró, Mancor, Selva, Sineu, Llubí, Maria de la Salut, Alcúdia, Santa Margalida, Porreres i Felanitx), el GOB fa feina contrarellotge per aturar-lo. L'organització ecologista ha sol·licitat avui al Ministeri d'Agricultura que revoqui l'autorització excepcional que va concedir a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori per poder fumigar els pinars amb Dimilín contra la processionària.

La consideren inadequada perquè no ha considerat l'existència d'alternatives, com estableix la Directiva Europea 2009/128/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d'octubre de 2009, que diu que "la polvorització aèria de plaguicides pot causar efectes negatius significatius en la salut humana i el medi ambient, sobretot per la deriva de la ruixada. Per tant, la polvorització aèria ha de prohibir-se en general, amb possibles excepcions en els casos en què presenti clars avantatges en termes de menor impacte en la salut humana i el medi ambient en comparació amb altres mètodes o quan no hi hagi cap alternativa viable, sempre que s'emprin les millors tècniques disponibles per reduir-ne la deriva".

A més, denuncien que, precisament, l'estudi d'alternatives del 'Pla de Control Integral de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) 2008-2011' va descartar l'ús del Diflubenzuron (el producte que s'hi està utilitzant).

Pel que fa a la dispersió del plaguicida que es fumiga, el GOB afirma que les nombroses queixes veïnals i els casos que han acabat en mans dels metges posen de manifest la "manca de control suficient" del Dimilín i que "en molts de casos ha acabat damunt horts, jardins, cases i fins i tot persones". Apunten que la gran parcel·lació del territori de les Illes Balears, l'alta densitat de construcció rural i la poca extensió de les masses forestals, amb l'excepció de la serra de Tramuntana, fan molt difícil que es pugui evitar que el Dimilín no acabi damunt cultius, horts, jardins i edificacions.

De la resposta del Ministeri de Medi Ambient depèn una futura segona denúncia davant la Comissió Europea, ha explicat Toni Muñoz, responsable de Biodiversitat del GOB.

stats