LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 19/08/2016

Rajoy es mou vuit mesos després i s’exposa a una investidura fallida

El candidat del PP fixa el debat per al 30 d’agost sense tenir de moment el suport dels socialistes

Dani Sánchez Ugart
4 min
DESGLAÇ 
 Mariano Rajoy i Albert Rivera es van reunir ahir.

MadridMariano Rajoy abandona l’immobilisme que ha mantingut en els últims vuit mesos i fa rodar per fi la pilota. El candidat del PP a la presidència del govern espanyol va fer ahir el primer pas ferm cap a una investidura, després de 242 dies d’ocupar el càrrec en funcions i d’haver superat amb èxit una repetició electoral. Un cop assegurat el suport de Ciutadans a la seva candidatura en la reunió que va mantenir ahir mateix amb el líder liberal, Albert Rivera, Rajoy va traslladar a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que està “en condicions” de sotmetre’s a l’examen de la cambra, i li va proposar el 30 d’agost per al debat.

L’elecció d’aquesta data l’exposa a una probable derrota. Amb només dues setmanes de marge és difícil que Pedro Sánchez, que almenys fins ahir mantenia ferm el no del PSOE sense pal·liatius, pugui justificar un canvi d’opinió radical. L’estratègia del president espanyol en funcions entra en contradicció amb el que havia defensat fins ara. Rajoy havia censurat Sánchez per sotmetre’s a una sessió d’investidura sense tenir els suports necessaris i havia expressat la seva voluntat d’esperar a una claudicació del PSOE per evitar fer el mateix ara.

Però ha canviat d’opinió. Davant de la impossibilitat d’imposar el seu calendari als socialistes i a la vegada mantenir el suport de Ciutadans -que també el pressionava perquè posés ja en marxa el rellotge constitucional-, Rajoy va acceptar perdre una primera batalla. El candidat conservador, però, espera que sigui un pas necessari per guanyar la guerra. Si no es produeix cap fet excepcional i el PSOE acaba votant no, s’obrirà un període de màxima pressió per als socialistes, a qui carregaran la responsabilitat d’haver bloquejat la possibilitat de retornar la normalitat a la política espanyola amb la formació d’un govern.

La data del 30 d’agost, acceptada per Pastor i comunicada al rei ahir mateix, suposa que, si fracassa aquest primer debat d’investidura i ni Rajoy ni cap altre candidat aconsegueix una majoria abans de Tots Sants, les hipotètiques terceres eleccions seran el 25 de desembre, el dia de Nadal. Rajoy ho fia tot al fet que al PSOE el superi la pressió, no només de ser responsables d’unes terceres eleccions -un “fet inèdit a Europa després de la Segona Guerra Mundial”, va repetir ahir-, sinó també de l’esperpent que es produeixin el dia de Nadal, com van assenyalar Podem, el PDC i ERC. Ahir el coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, ja va estrenar l’argument a Twitter: “A veure si té nassos d’enviar 36 milions d’espanyols a votar el dia de Nadal”, va dir a Sánchez.

Per arribar a convocar el debat d’investidura, Rajoy va haver de donar ahir el seu braç a tòrcer en més aspectes. El president en funcions es va comprometre també davant de Rivera a signar les condicions que C’s exigia a canvi del a la investidura. La signatura del pacte anticorrupció es farà avui mateix, quan també es constituiran els equips negociadors dels dos partits, que han d’aplanar el camí al vot afirmatiu dels liberals. El PP signarà les sis exigències que li havia plantejat el seu nou aliat, però Rajoy evitarà la foto, i serà el portaveu parlamentari del partit, Rafael Hernando, qui accepti formalment el compromís.

Accepta les condicions de C’s

Aquestes condicions, que des del primer moment van ser valorades com a assumibles pel PP, inclouen mesures com la fi dels aforaments, la incompatibilitat de les imputacions en els càrrecs públics o la limitació de mandats. Moltes, però, requereixen el concurs d’altres partits i fins i tot una reforma constitucional, segons els estudis de la Moncloa. Després de la signatura s’iniciarà formalment la negociació, que serà per arribar a un acord d’investidura i “en cap cas” un pacte de govern, segons es va encarregar de remarcar ahir Rivera, que amb el moviment creu que haurà evitat la repetició dels comicis, un escenari que el perjudica.

Mentrestant, la maquinària del PP seguirà funcionant en la mateixa direcció d’assenyalar el PSOE com a element necessari per desbloquejar la situació, però ara podrà exhibir una base de diputats més àmplia. A Sánchez li retornaran com un bumerang els arguments que feia servir durant el seu debat d’investidura i en la campanya del 26-J, quan advocava perquè es deixés governar el candidat amb més suport parlamentari -contra la tesi del PP, que havia de ser el més votat.

“En el supòsit que les negociacions amb Ciutadans i Coalició Canària siguin exitoses tindrem 170 escons”, va explicitar Rajoy. La xifra és encara insuficient, en falten sis per a la majoria absoluta. Per això va reiterar la seva intenció de parlar amb Sánchez, per “demanar-li la seva col·laboració”. Si no l’obté, va dir, “haurem d’anar a eleccions i això serà un fracàs sense precedents”, i uns en “tindran més culpa que d’altres”.

Les paraules detallen aquesta estratègia, i fan preveure que el PP no perseguirà la via que li marca el PSOE. Els socialistes confien que el PNB necessiti els populars després de les eleccions basques del 25 de setembre. Si no hi ha quadratura, el PSOE haurà de triar entre abstenir-se, buscar una alternativa a l’esquerra o anar a unes eleccions el dia de Nadal.

stats